srijeda, 17. lipnja 2015.

TORTA SA VIŠNJAMA JAKO DOBROG UKUSA.NAPRAVITE I UVJERITE SE SAMI U TU LJEPOTU !

Filipova torta s višnjama



Potrebni sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
4 žlice šećera
4 žlice oraha
2 žlice mrvica
2 žlice čokolade
1 žlica kakaa
malo praška za pecivo

Za nadjev:
½ kg domaćih višanja očišćenih od koštica
(Ili 1 staklenka kompota od višanja)
3 dl vode
4 žlice šećera
2 žlice gustina
sok od pola limuna

Za kremu:
3 jaja
2 dl mlijeka
15 dag šećera
40 dag mladog i dobro ocijeđenog sira
½ l slatkog vrhnja
7 listova bijele želatine
sok od pola limuna
1 vanilija

PRIPRAVA.   Razdvojite bjelanjke i žumanjke pa najprije sa šećerom umutite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Kad je snijeg dobro čvrst, dodajte žumanjke, a potom i sve druge sastojke. Tijesto izlijte u podmazan i brašnom posut kalup za torte promjera 28 cm. Poravnajte i pecite tortu na 180 ° C. Kad je pečena, izvadite je iz kalupa da se ohladi. Kalup obložite prozirnom folijom, a zatim ohlađeni biskvit ponovno vratite u kalup te pripremite nadjev.
U vodu stavite šećer i sok od limuna pa kad prokuha stavite pripremljene višnje. Gustin razmutite u malo hladne vode i ulijte ga u prokuhale višnje. Lagano izmiješajte i pustite da još jednom sve zajedno prokuha. Kad se nadjev zgusnuo, skinite ga s peći da malo ohladi, a potom istresite preko biskvita. Odmah odvojite 2-3 žlice nadjeva za ukrašavanje. Ostavite tortu sa strane neka se nadjev do kraja ohladi dok pripremite kremu.
Želatinu namočite u hladnu vodu. Mlijeko stavite na peć da prokuha, a jaja i šećer umutite mikserom. Vruće mlijeko izlijte u jaja, a potom stavite zdjelu na peć u vodenu kupelj i kuhajte kremu na pari uz stalno miješanje. Kad je krema kuhana, skinite je s peći. Ova krema mora ostati pjenušava, ne kruta. Ako niste sigurni kad je kuhana, provjerite tako da promiješate kuhačom i ako se krema na kuhači zaustavlja onda je kuhana. Želatinu izvadite iz vode i stavite u vruću kremu te i dalje miješajte da se želatina u kremi otopi. Dok se krema hladi, istucite slatko vrhnje u šlag. U sir stavite sok od limuna i vaniliju pa i njega također izradite mikserom da bude bez grudica. Izrađenom siru dodajte ohlađenu kremu, a potom i slatko vrhnje. Sve zajedno lagano izmiješajte i odmah istresite kremu na nadjev od višanja. Poravnajte i stavite tortu u hladionik da se krema dobro ohladi i stegne. Prije posluživanja premažite je tankim slojem vrhnja i ukrasite je nadjevom od višanja koji ste odvojili te cijelim višnjama.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova