utorak, 28. travnja 2015.

Čokoladna halva

Čokoladna halva


ČOKOLADNA HALVA
Erna nam je poslala recept za pripremu čokoladne halve – çikolatali un helvasi. Ovo je Jednostavna i fina turska slastica sigurno će se dopasti svim čokoljupcima!
Sastojci:
  • 150 ml ulja
  • 30 g maslaca
  • 230 g brašna
Sastojci za sirup:
  • 250 ml šećera
  • 300 ml vode
  • 1 vanilija šećer
Dodatni sastojci:
  • 2 žlice čokolade u prahu
  • 1 žlica kakaa
  • 2 žlice šećera
  • 100 ml tople vode
  • 50 g čokolade za kuhanje
Sastojci za dekoraciju:
  • po ukusu otopljena mliječna čokolada
  • po ukusu sjeckani orasi, bademi, kokosovo brašno….
Priprema:
Prvo skuhajte sirup od šećera, vanilija šećera i vode (kuhajte 3-4 minute na laganoj vatri). U posudi zagrijte ulje, dodajte komadić maslaca, te na zagrijano ulje dodajte brašno, miješajući sve vrijeme. Pržite brašno, dok ne porumeni i postane bronzane boje. Zatim lagano doljevajte sirup u smjesu od brašna, neprestano miješajući. Miješajte dok smjesa ne postane gusta. Sjedinite čokoladu u prahu, kakao i šećer, pa prelijte sa 100 ml vode. Dobro umutite, pa dodajte u gotovu halvu. Dodajte još i izlomljenu čokoladu, pa sve dobro sjedinite. Gotovu halvu sipajte u silikonske kalupe… ili u manji pleh. Kada se prohladi, izvadite iz kalupa. Otopite mliječnu čokoladu, pa prelijte preko halve… pospite sjeckanim orasima, bademima, lješnjacima, kokosovim brašnom (po ukusu)…

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova