utorak, 21. travnja 2015.

Medovik torta

MEDOVIK TORTA

medovik torta
Medovik torta je napokon dočekala svojih pet minuta, ma u stvari deset minuta. Ima zaista dosta vremena kako sam je ugledala na Majinoj stranici Cook and Bakes, gdje sam pronašla dosta odličnih recepata. Za ovu tortu sam čekala posebnu priliku da ju ujedno i poklonim nekome. Čitajući komentare kod Maje, torta je zaista hvaljena, tako da mogu reći da mi je posebna. Moram priznati da sam potrošila dosta vremena pripremajući kore, ali tko mi je kriv kada sam tvrdoglava i zadala sam si napraviti duplu smjesu od dvanaest kora kako ću i napisati u ovom receptu. Naravno vi možete praviti sa pola mjere, tako da pečete po šest kora kako je opisano, a na kraju ih po sredini prerežete i nakon slaganja dobijete duguljastu tortu. Medovik može biti i kolač, nakon što ispečete tih šest kora, samo ih složite i prije konzumiranja možete ih posuti šećerom u prahu ili premazati šlagom. Isto tako za varijantu torte, dekoraciju završite po želji šlagom ili čokoladom. Maja preporuča Imlek kiselo vrhnje, a ja sam koristila MeeGo koje isto mogu preporučiti. Bitno da je 20 posto, jer je čvršće od manje postotnog vrhnja. Nakon što složite tortu ili kolač bitno je da prenoći u frižideru i tako cijela omekani nakon što se sastojci stope. Još bih samo dodala da mi je odlična ideja sa pripremom kora to što im je vrećica modla i tako je jednostavnije za pripremati. Zaista je dobro što se kore mogu ispeći i koji dan ranije, pa kada ih trebate samo ih premažete filom i mogu u hladnjak.  
SASTOJCI
  • KORE:
  • 6 jaja
  • 400 gr šećera
  • 260 gr meda
  • 360 gr margarina ili maslaca
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 kg brašna
  • FIL:
  • 3,2 kg kiselog vrhnja 20% masnoće
  • 800 gr šećera u prahu
  • dekoracija po želji

KORE SA MEDOM

1. Med i margarin istopite na laganoj temperaturi i ostavite da se ohladi.
2. Jaja i šećer miksati oko 10 minuta, dobit ćete pjenastu teksturu.
3. Ulijte u jaja istopljeni med i margarin, te kratko sjedinite mikserom.
4. Dodajte soda bikarbonu i postupno brašno, tako da miješate s kuhačom, pa na kraju još mikserom.
5. Dobit ćete mekano tijesto.
medena-smjesa
6. Podijelite tijesto na 12 jednakih dijelova, svaki dio iznosi oko 180 gr. Neka svaki dio bude u vrećici za zamrzavanje od 3 kg koje su dimenzija 30 x 24 cm, ujedino će vam vrećice poslužiti kao modle.
12-kora
7. Stavite vrećice na tacnu iu hladnjak na pola sata, lakše se radi kada malo očvrsne.
8. Kada izvadite iz hladnjaka (ne morate odmah sve vaditi) prvo rasporedite tijesto po širini vrećice, da popuni rubove. Zatim prstima (može i oklagijom ako vam je lakže) do pola vrećice, tako da bude ravnomjerno, a dalje nastavljate oklagijom. Kada bude potrebno, vrećicu nakon što se nabora poravnajte prstima, kako je Maja rekla kao kada gladite majicu za glačanje.
tijesto-na-vrecicama
9. Složite vrećice jednu na drugu i stavite u hladnjak na sat vremena.
razdvojene-kore
10. Za to vrijeme pripremite 12 kom masnog papira, koji je malo veći od vrećica.
11. Iz hladnjaka izvadite prvu koru i oštrim nožem ili malim škaricama odrežite rubove s obje strane i odvojite vrećicu do kraja. Na otopljeni dio tijesta priljubite masni papir i uhvatite vrećicu s masnim papirom, te okrenite. Skinite ostatak vrećice s tijesta, tako da ostane samo na masnom papiru.
hladjenje-kora
12. Tijesto s masnim papirom povucite na prevrnutu tepsiju od pećnice.
kora-na-limu
13. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 5-6 minuta, da dobije boju.
pecena-kora
14. Moj savjet je da pripremate tijesta na masne papire, dok se drugo tijesto peče u pećnici i tako ćete dobiti na vremenu i samo skidati i prevlačiti papire na tepsiju.
15. Pečene kore papirom slagati jednu na drugu i čim se ohlade mogu se filovati.
gotove-kore

FIL sa kiselim vrhnjem

1. U veću posudu ulijte kiselo vrhnje i blago razmutite žlicom ili kuhačom.
2. Dodajte šećer u prahu, miješajte dok se šećer ne rastopi.
fil-sa-kiselim-vrhnjem
3. Stavite fil u hladnjak.
4. Poslje pola sata opet promješajte, nikako ne mutite mikserom.
5. Do filovanja čuvajte u hladnjaku.
6. Prije mazanja torte, fil podijelite na 11 jednakih dijelova.

MEDOVIK KORA PO KORA

1. Svaku koru premazujte sa filom, a zadnju koru lagano pritisnite.
2. Ostavite tortu u hladnjaku 24 sata, to je vrijeme potrebno da torta omekani.
3. Prije dekoriranja, torti odrežite njezine stranice dobiti uredan izgled.
4. Dekoracija po želji.
medovik-slaganje

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova