ponedjeljak, 20. travnja 2015.

NAMIRNICA

Bob

Engleski naziv: fava bean, broad bean; Latinski naziv: Vicia faba L.;
Bob se izvrsno kombinira s tjesteninom, pa ga tako možete poslužiti cijelih zrna ili grubo usitnjen s tagliatellama i pecorinom, s fettuccinama u umaku od rajčice ili s njokima od ricotte i poriluka. Isto tako je zanimljiv sastojak miješanih salata u kombinaciji s rikulom, šparogama i pecorino sirom.

Opis i podrijetlo

Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa. Biljka naraste u visinu između 0,5 i 1,7 m. Ima dugačke zelene listove i bijele cvijetove. Tri do osam zrna boba sazrijeva u mahuni prosječne veličine 5-10 cm.
Kuhani bob možete jednostavno poslužiti na maslacu uz dodatak luka i češnjaka ili pancete, kao samostalni obrok ili prilog.
Bob ima i vrlo zanimljivu povijest, na primjer treba istaknuti da su ga stari Grci i Rimljani koristili u državne svrhe, kad god je bila potreba za glasanjem, bijeli bob je značio da, a crni ne. Osim toga otkriveno je i da su ga za 1. svibnja tradicionalno jeli s pecorino sirom tijekom dnevnih izleta u Campagnu.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježeg boba iznosi 88 kcal / 370 kJ, od toga sadrži 17,6% ugljikohidrata, 8% proteina i 0,7% masti.
Bob sadrži raznolike minerale: bakar (0,4 mg), mangan (0,6 mg), fosfor (129 mg), magnezij (33 mg), kalij (332 mg), cink (1,0 mg ), željezo (1,5 mg), selen (0,8 mcg) i kalcij (37 mg).
Od vitamina u nešto manjim količinama bob sadrži vitamin C (3,7 mg), tiamin (0,13 mg), riboflavin (0,3 mg), niacin (2,25 mg), pantotensku kiselinu (0,23 mg), vitamin B6 (0,1 mg), folnu kiselinu (88,8 mcg) i vitamin A (17 mcg).
Bob u 100 g sadrži beta karotena 196 mcg i fitosterola 22 mg, od čega beta-sitosterola ima 18 mg.
Energetska vrijednost 100 g sušenog boba iznosi 341 kcal/ 1425kJ, od toga sadrži 58,3% ugljikohidrata, 26,1% proteina i 1,5% masti.
Sušeni bob sadrži nešto veći udio minerala: bakar (0,8 mg), mangan (1,6 mg), fosfor (421 mg), magnezij (192 mg), kalij (1062 mg), cink (3,14 mg ), željezo (6,7 mg), selen (8,2 mcg) i kalcij (103 mg).
Od vitamina bob sadrži vitamin C (1,4 mg), tiamin (0,5 mg), riboflavin (0,3 mg), niacin (2,8 mg), pantotenska kiselina (0,9 mg), vitamin B6 (0,3 mg), folnu kiselinu (255,6 mcg), vitamin K (9 mcg), vitamin A (3 mcg) i kolin (95,8 mg).
Sušeni bob u 100 g sadrži dijetalnih vlakana 25 g, beta karotena 32 mcg i fitosterola 124 mg.

Ljekovitost

Bob je u prehrani kao i ostale mahunarke izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. U kombinaciji sa žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama čini odličan sastav biljnih proteina. Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa.

Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog organizma. Konzumiranjem hrane bogate dijetalnim vlaknima može smanjiti razinu kolesterola u krvi, a na taj način i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava. Dijetalna vlakna mogu pomoći kod reguliranja probave, dati osjećaj sitosti što pozitivno djeluje na gubitak težine, povoljno djelovati na mikrofloru u crijevima što potiče jačanje imunološkog sustava. Bob se može preporučiti i dijabetičarima jer dijetalna vlakna uravnotežuju razinu glukoze u krvi što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2.

Ono što bob izdvaja među namirnicama je to da sadrži vrlo zanimljivu L-DOPA aminokiselinu. Ova aminokiselina se koristi kao lijek za oboljele od Parkinsonove bolesti. L-DOPA utječe na povećanje razine neurotransmitera dopamina koji sudjeluje u važnim moždanim funkcijama kao što su spavanje, raspoloženje, učenje, ponašanje i slično. Konzumiranjem oko 250 g kuhanog boba značajno se povećava razina L-DOPA aminokiseline, ali savjetujemo umjerenost jer postoji rizik od predoziranja što za posljedicu može imati mučninu, povraćanje, mentalne i emotivne poteškoće, visoki krvni tlak, nestabilnost živčanog sustava.
Neki izvori ističu da je bob i jedna od namirnica s vrlo bogatim sadržajem prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema. Preporuka je da se proklijali sušeni bob skuha na laganoj vatri.

Kupovanje i čuvanje

Bob možete kupiti svježi, sušeni, zamrznuti i konzervirani. Svježi bob se kupuje u mahunama ili već očišćen. Ukoliko ga kupujete u mahunama, one moraju biti svježe svjetlozelene boje, čvrste i hrskave strukture, a svakako izbjegnite one koje su oštećene, mekane i sadrže džepiće zraka unutar mahune. Kod kupnje očišćenog boba obratite pažnju da je svježeg izgleda, bez znakova sušenja ili plijesni.
Svježi bob čuvajte u hladnjaku i svakako potrošite unutar nekoliko dana od kupnje.
Sušeni bob mora biti sjajne i glatke površine, a možete ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do godinu dana.

Priprema jela s bobom

Bob možete skuhati zajedno s mahunama ukoliko se radi o vrlo mladim i mekanim mahuna koje nisu veće od 7,5 cm. Poslužite ih na jednostavan način uz pecorino sir i kruh.
Zreliji bob treba izvaditi iz mahuna i kuhati u posoljenoj vodi dok ne bude mekan. Kada se ohladi, maknite vanjsku ljusku pritiskom zrna između palca i kažiprsta.
Ukoliko koristite sušeni bob, prelijte ga vodom i ostavite da se moči preko noći. Ukoliko želite ubrzati metodu močenja, zakipite vodu s bobom oko 2 minute, maknite s vatre i ostavite da tako stoji najmanje sat vremena, najbolje 3-4 sata. Prije kuhanja bob ocijedite i stavite u svježu vodu, a zatim ga kuhajte dok ne bude mekan.
Neki izvori ističu da je bob i jedna od namirnica s vrlo bogatim sadržajem prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema.
Kuhani bob možete jednostavno poslužiti na maslacu uz dodatak luka i češnjaka ili pancete, kao samostalni obrok ili prilog. Zajedno s popečenim češnjakom na maslacu možete kuhani bob usitniti i zgnječiti u pire s dodatkom vrhnja i svježeg začinskog bilja poput kadulje ili timijana. Za pripremu pirea možete upotrijebiti i začine poput metvice, limunove korice i sušenih papričica koji onda možete poslužiti uz pečene filete bijele ribe. Bob možete kombinirati i s pirjanim gljivama, ljutikom i pancetom te ovom mješavinom preliti pečene šparoge.
Jednako tako kuhani bob možete poslužiti na pečenom kruhu (bruschette) koji ste natrljali polovicama češnja češnjaka i premazali ricottom ili ih na pečenim kriškama kruha premazanim maslinovim uljem (crostini) poslužili s namazom od tune. Kao predjelo možete poslužiti i pire od boba s dodatkom češnjaka, peršina, korijandora, oblikovanog u kuglice koje se uvaljaju u sezamove sjemenke i prže u ulju. Poznatije su pod nazivom falafel koji je specijalitet egipatske kuhinje.
Bob se izvrsno kombinira s tjesteninom, pa ga tako možete poslužiti cijelih zrna ili grubo usitnjen s tagliatellama i pecorinom, s fettuccinama u umaku od rajčice ili s njokima od ricotte i poriluka. Isto tako je zanimljiv sastojak miješanih salata u kombinaciji s rikulom, šparogama i pecorino sirom ili s kuhanom pšenicom i graškom uz dodatak rajčice i rikule.
Kao cjelovita glavna jela, salatu od rotkvica, kuhanog boba, svježeg začinskog bilja i francuskog dressinga poslužite s pečenim odrescima koje posipajte s usitnjenim feta sirom ili kao poseban fricasseé na način da pirjani bob na luku prelijete mješavinom vrhnja, žumanjaka, limunova soka, soli i papra te kada se zgusne dodate mu na maslacu popečene tanke odreske junetine ili govedine.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova