- PRHKO TIJESTO
-
250 g brašna
-
150 g maslaca
-
50 g šećera
-
1 žlica kiselog vrhnja
-
1 žumanjak
-
prstohvat soli
-
NADJEV
-
1 kg naribanih jabuka
-
60 g šećera
-
1 vanilin šećer
-
naribana korica jednog limuna
-
prstohvat cimeta
-
50 g grožđica
Recept – Pita sa jabukama
Prhko tijesto za pitu sa jabukama
- Maslac sobne temperature isjeckajte na komadiće i dodajte u brašno i izmiješajte.
- Žumanjak, vrhnje, sol i limunovu koricu dodajte u smjesu brašna i maslaca.
- Sve sastojke dobro umijesite .
- Smjesu za prhko tijesto ostavite da odstoji 30 minuta da bi se sastojci potpuno sljubili.
Nadjev za pitu sa jabukama
- Jabuke naribajte u posudu.
- Naribanim jabukama dodajte cimet, vanilin šećer, naribanu koricu limuna, šećer i grožđice.
- Smjesu za nadjev dobro promiješajte.
- Manji dio nadjeva možete odvojiti za krajnje ukrašavanje, prije pečenja.
Slaganje pite sa jabukama
- Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i razvaljajte na veličinu lima za pečenje.
- Lim za pečnje obložite pek papirom i na njega pomoću valjka/oklagije položite razvaljano tijesto.
- Pripremljeni nadjev ravnomjerno rasporedite po položenom tijestu.
- Nadjev za pitu sa jabukama prekrijte drugom razvaljanom polovicom tijesta.
- Vilicom napravite nekoliko uboda po površini radi isparavanja prilikom pečenja.
- Ukrasite površinu pite sa jabukama komadima tijesta oblikovanih po želji.
- Pećnicu prethodno zagrijte na 190 °C i pecite 35 – 45 minuta.
- Pitu sa jabukama servirajte ohlađenu i posutu šećerom u prahu.
Napomena: Umjesto maslaca slobodno koristiti mast, štoviše, pita će biti posebno prhka i ukusna!
Nema komentara:
Objavi komentar