četvrtak, 21. svibnja 2015.

Kantarion - biljka za sve bolesti

Kantarion - biljka za sve bolesti

Kantarion uljeKantarion ili gospina trava   po svojim ljekovitim svojstvima vec odavno je poznat i priznat. Ova ljekovita biljka cest je gost u nasim kucama i rado se upotrebljava za otklanjanje mnogih tegoba. Na prvom mjestu nalazi uporabu za liječenje rana, grčeva u trbuhu, bolesti bubrega, slezene, jetre, mjehura, sluzi u plućima i povoljno djeluje na krv. Kantarion ima vise naziva kao sto su: gospina trava, Bogorodicina trava, gospin cvijet, strasno zelje, gorac. To je višegodišnja je biljka i raste u visini od oko jednog metra a cvjetovi su jarko zute boje. Voli suho zemljiste i dosta sunca pa cesto raste na livadama i neobrađenim njivama, kao i suhim brdascima. Najpovoljnije vrijeme za berbu je maj i lipanj Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i cvjetovi a beru se u svibnju i lipnju mjesecu.

Kantarion se jos od davnina koristi kao učinkovito sredstvo i provjeren prirodni lijek za vidanje rana i protiv opeklina, posjekotina, hemoroida. Za unutarnju uporabu odlicno se pokazao protiv bolova u želucu, jetri, protiv proljeva i crijevnih parazita. Uspesno suzbija nekontrolirano mokrenje. U kombinaciji s drugim ljekovitim biljkama, odlicno je sredstvo za liječenje prehlade, dugotrajnog kašlja i astme. Ova biljka ima izrazeno antibakterijsko djelovanje i prirodni je antiseptik.     
Kantarion se upotrebljava i za liječenje blazih oblika depresije i kao sredstvo za umirenje . Kada se sve sabere nije ni cudo sto narodna medicina kaze da je to biljka za sve bolesti.  

Kantarion ulje

Osim toga sto se ulje od kantariona upotrebljava u kuhinji kao začin za jela koristi se i za obloge, masaže, za smirenje, opuštanje i kao lijek protiv bolova u želucu. Pogotovo ce dobro ciniti suhoj, osjetljivoj i ispucaloj kozi. Dobro je i kao zastita od sunca, zracenja, protiv akni, opekotina, uganuca, povreda misica, hematoma i svih reumatskih oboljenja.
Protiv bolova u zelucu i za umirenje, potrebno je tri puta dnevno, pola sata prije jela, uz malo tekućine, popiti 30 kapi kantarion ulja.
Za spoljasnju uporabu, kod laksih oboljenja, oboljelo mjesto namazati uljem od kantariona a kod tezih, namociti maramicu ili gazu i drzati kao oblog.

Caj od kantariona

Caj od kantariona potrebno je piti više puta dnevno i to za liječenje upala i bolova unutarnjih organa. Priprema se tako sto se jedna mala žlica lista i cvjetova biljke prelije s jednom soljom kljucale vode. Nakon 10 minuta procijedi i pije nezaslađen.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova