Knedle sa šljivama
Knedle sa šljivama
5 žlica ulja
1 kg. krumpira
200 gr. prezli
700 gr. mekog brašna
0.5 kg. šljiva
Priprema:
Ogulite krumpir i obarite ga u slanoj vodi. Kada je krumpir obaren, iscijedite vodu i izgnječite ga. Dok je krumpir još topao dodajte margarin i dobro izmiješajte pa ostavite da se prohladi. U krumpir dodajte jaja i dobro izmiješajte, postupno dodajte brašno i miješajte dok se tijesto ne ujednači. Radnu površinu dobro pospite brašnom (da se tijesto ne bi ljepilo) pa premijesite tijesto još malo. I tijesto pospite brašnom pa ga, koristeći oklagiju, razvijte oko 1 cm debljine.
Izrežite tijesto na kvadrate dovoljno velike da možete zavijete šljivu u njih. Okrenite šljivu u tijesto pa dlanovima popraviti oblik knedle. Oni malo spretniji mogu izvade košticu iz šljive i da, na njeno mjesto, stave malo šećera pomiješanog s cimetom.
Kuhanje knedli: Posolite vodu i stavite je da proključa. Ubacite knedle u ključalu vodu i kuhajte ih oko pola sata, odnosno, dok ne isplivaju na površinu. Vodite računa da se knedle ne zalijepe za dno šerpe kad ih ubacite u ključalu vodu. Dobro zagrijte ulje pa dodajte prezle i pržite ih dok malo ne potamne. Dodajte šećer i dobro izmiješajte. Po želji, u ovu smjesu možete dodati i cimet. Obarene i ocijeđene knedle uvijte u prezle sa svih strana, slažite u činiju i pospite preostalim prezlama. Uz tople knedle poslužite i šećer (pomiješan s cimetom).
Nema komentara:
Objavi komentar