nedjelja, 10. svibnja 2015.

Knedle sa šljivama


Knedle sa šljivama 

knedle sa sljivama

 

 1 žlica   margarina

 3   jaja

 5 žlica ulja

 1 kg.   krumpira

 200 gr.   prezli

 700 gr.   mekog  brašna

 0.5 kg.   šljiva

 cimet  po želji

 


Priprema:


 Ogulite krumpir i obarite ga u slanoj vodi.   Kada je krumpir obaren, iscijedite vodu i izgnječite ga. Dok je krumpir još topao dodajte margarin i dobro izmiješajte pa ostavite da se prohladi.   U krumpir dodajte jaja i dobro izmiješajte, postupno dodajte brašno i miješajte dok se tijesto ne ujednači. Radnu površinu dobro pospite brašnom (da se tijesto ne bi ljepilo) pa premijesite tijesto još malo.   I tijesto pospite brašnom pa ga, koristeći oklagiju, razvijte oko 1 cm debljine.

 

 Izrežite tijesto na kvadrate dovoljno velike da možete zavijete šljivu u njih.   Okrenite šljivu u tijesto pa dlanovima popraviti oblik knedle.   Oni malo spretniji mogu izvade košticu iz šljive i da, na njeno mjesto, stave malo šećera pomiješanog s cimetom.

 

 Kuhanje knedli: Posolite vodu i stavite je da proključa.   Ubacite knedle u ključalu vodu i kuhajte ih oko pola sata, odnosno, dok ne isplivaju na površinu.   Vodite računa da se knedle ne zalijepe za dno šerpe kad ih ubacite u ključalu vodu.   Dobro zagrijte ulje pa dodajte prezle i pržite ih dok malo ne potamne.   Dodajte šećer i dobro izmiješajte.   Po želji, u ovu smjesu možete dodati i cimet. Obarene i ocijeđene knedle uvijte u prezle sa svih strana, slažite u činiju i pospite preostalim prezlama.   Uz tople knedle poslužite i šećer (pomiješan s cimetom).


Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova