Kolač sa sitnim voćem
Sastojci:
Potrebna su jaja s ljuskom teška oko 57 g po kom.
Tijesto:
- 4 žumanjka, 50 g šećera u prahu
- sok i ribana korica ½ neprskanog limuna
- 50 g tamne čokolade
- 50 g mljevenih oraha
- 60 g glatkog brašna
- 4 bjelanjka, prstohvat soli
- 1 žlica marmelade od višanja
- 4 žlice limunova soka
- 3 žumanjka, 100 g šećera
- 25 g škrobnog brašna
- 300+50 ml bijelog vina muškat-otonel
- ribana korica 2 neprskana limuna
- 7 listića želatine, 3 bjelanjka prstohvat soli
- 20 g vanilin šećera, 400 ml slatkog vrhnja
- Po 200 g malina, kupina, ribiza i borovnice
- 2 žlice pistacija
- 250 ml bijelog vina, 200 ml vode, 50 ml limunova soka
- 70 g šećera, 2 vrećice preljeva za torte
Pećnicu ugrijte na 190°C . Kalupu veličine 20×36 cm dno namastite i pospite brašnom. Čokoladu usitnite i otopite na pari. Posoljeni bjelanjak stucite u čvrsti snijeg. Prosijano brašno pomiješajte s mljevenim orasima. Stucite žumanjke i šećer u svijetlu, gustu smjesu, utucite otopljenu čokoladu, sok i limunovu koricu. Potom primiješajte naizmjenice smjesu od brašna i snijeg od bjelanjka. Tijesto izlijte u kalup i pecite 25-30 min. Zakuhajte marmeladu, žlicu vode i limunov sok pa prelijte pečeno tijesto i ohladite.
Želatinu namočite u hladnu vodu. Škrobno brašno otopite s 4 žlice vina, a ostatak vina, 50 g šećera i limunovu koricu zakuhajte. Zapjenite žumanjke, 50 g šećera i 50 ml vina pa stavite kuhati na laganu vatru tukući žicom, da se krema udvostruči. Zatim, umiješajte zakuhano vino i otopljeno brašno, miješajući kuhajte 1-2 min, potom tukući žicom rashladite, umiješajte ocijeđenu želatinu i ohladite. Zapjenite posoljene bjelanjke utucite 20 g vanilin šećera i stucite čvrsti snijeg, odložite ga do upotrebe u hladnjak. Dobro ohlađeno slatko vrhnje stucite u čvrst šlag pa primiješajte hladnoj kremi naizmjenice sa snijegom od bjelanjka. Na hladno tijesto izlijte kremu, poravnajte površinu i odložite 3 sata u hladnjak da krema očvrsne.
Za oblogu operite, očistite, posušite voće i poslažite ga po ohlađenom kolaču. Pripremite preljev od zadane količine vina, vode, limunova soka, šećera i 2 preljeva za tortu, a prema uputi na vrećici. Prelijte po voću i odložite kolač 2 sata u hladnjak. Dobro ohlađeni kolač režite toplim nožem na ploške./Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja – nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 g s ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 g a drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno a i krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar