Krater


Sastojci za biskvit:Kolač krater Krater
  • 125 grama brašna
  • 1 kašika kakao praha
  • 80 grama šećera
  • ½ praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 50 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
Krema:
  • 400 ml mlijeka
  • 2 vanilije šećer
  • 50 grama šećera
  • 30 grama gustina
  • 3 žumanjka
Preljev:
  • 200 ml kiselog vrhnja
    3 kašike šećera u prahu
Način pripreme:
Krema:
Prokuhajte mlijeko sa vanilijom i šećerom. U posebnoj zdjeli dobro pomiješajte žumanjke i gustin, te prelijte prokuhanom smjesom mlijeka, neprestano miješajući. Sve zajedno vratite u lonac i kuhajte na srednjoj vatri dok neprokuha i počne se zgušnjavati. Prelijte kremu u plitku posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da dodoruje površinu kreme. Stavite u frižider dok se potpuno ne ohladi.
Priprema biskvita:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Kratko izmiksajte žumanjke, ulje i mlijeko. Prosijte i promiješajte sve suhe sastojke: brašno, so, prašak za pecivo i kakao. Posebno umutite bjelanjke sa šećerom. Kada postanu sjajni i čvrsti, dodajte smjesu od žumanjaka i lagano promiješajte. Zatim dodajte sve suhe sastojke i sve zajedno dobro promiješajte. Ulijte u kalup obložen papirom za pečenje.
Na biskvit rasporedite kremu kašikom i stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180° C, 30 do 40 minuta (dok se krema lagano stvrdne i dobije zlatnu boju).Koristite kalup br.25
Potpuno ohladite prije posluživanja, te dodajte preljev koji ćete napraviti miješanjem kiselog vrhnja i šećera.
Prijatno!