srijeda, 20. svibnja 2015.

Lepezasta torta

Lepezasta torta




lepeza torta Lepezasta torta






















Sastojci:
  • Potrebna su jaja s ljuskom teška po 60 g
Biskvit:
  • 160 g maslaca
  • 160 g čokolade za kuhanje
  • 8 žumanjaka
  • 140 g šećera u prahu
  • ribana korica 1 neprskana limuna
  • 60 g glatkog brašna
  • 160 g mljevenih badema
  • 8 bjelanjaka, prstohvat soli
  • 3 žlice marmelade od marelica
  • 100 ml tekućine (sok limuna + voda)
Nadjev:
  • 5 jaja
  • 130 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 40 g škrobnog brašna
  • 200 g mljevenih oguljenih badema
  • 200 g maslaca
  • 1 žlica likera maraskina
Ukras:
  • 250 g marcipana
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 140 g čokolade za kuhanje
  • 40 g maslaca
  • 2 žlice likera maraskina
  • 2 žlice tamnog kakaa
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180 ° C. Dno kalupa za tortu veličine 26 cm obložite papirom za pečenje. Usitnjenu čokoladu i maslac otopite na pari i održite je mlakom. Prosijano brašno pomiješajte s mljevenim bademima i naribanom koricom limuna. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Izmiješajte žumanjke i šećer u svijetlu smjesu, umiješajte otopljenu čokoladu pa naizmjenice primiješajte smjesu od badema i snijeg od bjelanjaka. Kalup napunite tijestom i pecite 40-45 min. Pečeni biskvit nakon 10 min izvadite iz kalupa, skinite papir i hladite 4 sata. Zakuhajte 3 žlice marmelade od marelica i 100 ml tekućine. Biskvit prerežite na dva lista i premažite zakuhanim marmeladom.
Za nadjev otopite škrobno brašno s par žlica mlijeka, a ostatak mlijeka i vanilin šećer zakuhajte. Zapjeni jaja i šećer pa na laganoj vatri tucite žicom, da se krema udvostruči. Zatim prelijte vrućim mlijekom, umiješajte mljevene bademe, otopljeno brašno i miješajući kuhajte 1-2 min, pa kremu ohladite. Zapjeni omekšani maslac i umiješajte žlicu po žlicu hladne kreme i liker. Dvije žlice kreme ostavite za izradu čokoladnih kuglica. Preostalu kremu podijelite na tri dijela. Dijelom kreme napunite vrećicu za ukrašavanje velikog jednostavnog nastavka.
List biskvita stavite na tanjur i premažite prvim dijelom kreme, stavite drugi list biskvita i lagano pritisnite, pa ga tanko premažite kremom, a preostalu kremu obilno nanesite na stranice torte. Nazubljenom lopaticom ukrasite stranice torte povlačeći lopaticu odozdo prema gore a na površini torte označite 12 kriški. Po sredini svake kriške istisnite spiralno kremu od užeg djela prema širem i prestanite istiskivati ​​1 cm prije kraja kriške. Odložite tortu u hladnjak da krema očvrsne.
Usitnjenu čokoladu i maslac otopite na pari. Od 160 g izmrvljenog marcipana i 2 puta prosijanog šećera u prahu umijesite glatko tijesto, kojeg rastanjite u krug između dvije prozirne folije. Dno kalupa stavite na marcipan tijesto i izrežete krug pa prelijte ga čokoladnom glazurom i odložite ga na hladno mjesto. Stvrdnuti glaziran krug prerežite toplim nožem na 12 jednakih kriški. 6 kriški pospite obilno šećerom u prahu, a drugu polovicu ostavite čokoladnu. Zatim na ohlađenu tortu postavite naizmjenice crne i bijele marcipan kriške u obliku lepeze, tako da se trokuti oslanjaju na istisnutu kremu na torti. Od ostatka marcipana, kakaa i 2 žlice kreme izradite 12 jednakih kuglica koje utisnite na spiralni vrh kreme ispod trokuta. Do posluživanja tortu odložite u hladnjak.-Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja - nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 gs ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 ga drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno ai krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova