Medene ptičice
Sastojci:
- 400-500 g brašna
- 120 g margarina
- 2 jaja
- 1 žličica soli
- 2 dl mlijeka
- 1/2 kockice svježeg kvasca
- 1 žličica šećera
- 1 dl vode
- nekoliko zrna suhog grožđa
- malo meda za premazivanje
Priprema:
- U mlakoj vodi pomiješati kvasac i žličicu šećera. Ostaviti da nadođe. Za to vrijeme u brašno dodati sol, jaja, mlijeko i omekšali margarin. Na kraju dodati nadošli kvasac i zamijesiti glatko tijesto. Prekriti krpom i ostaviti da se udvostruči. Potom tijesto premijesiti i napraviti loptice.
- Od svake loptice napraviti valjke i vezati svaki valjak u čvor.
- Čvor je tijelo ptičice. Od jednog kraja oblikovati glavu i kljun, a drugi kraj malo pritisnuti i zasjeći nožem oblikovati rep.
- Suho grožđe isjeći na pola ili četvrtine, pa ih staviti kao oči ptičicama. Ptičice poredati u nauljen pleh i šeći u zagrijanoj pećnici na 200ºC dok ne porumene. Vruće ptičice premazati medom.
Nema komentara:
Objavi komentar