Torta od sira
PRVI SLOJ
- 30 dkg petit keksa
- 12 kašika rastopljenog margarina
- 3 kašike šećera
- 1 dcl mlakog mlijeka
- 4 bjelanca
- 4 žumanca
- 1 limun
- 50 dkg svježeg sira
- 15 dkg šećera
1. Kekse sameljite, uspite u zdjelu, i dodajte šećer, margarin i mlako mlijeko. Dobro izmiješati rukama, dok se masa ne prestane rasipati.
2. Kalup za tortu namastite, pobrašnite, pa u njega utisnete gore navedenu smjesu. Pecite samo 5 minuta na 200 stepeni.
3. Naribajte limunovu koru, iscijedite sok. Od bjelanaca istući čvrst snijeg, Izmiksati žumanca i šećere, dodati sir, limunovu koru, sok, i dobro izmiješati, a na kraju dodati umućeni snijeg od bjelanaca. Snijeg dodati obavezno kašikom, ni slučajno mikserom, jer biste pokvarili vazdušatost smjese.
5. Smjesu dodati u kalup, te vratiti u rernu, i nastaviti peći još 30 minuta, na 200 stepeni.
PREMAZ:
- 2 pavlake
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
Ukrasite po želji, ovo što sam ja napravila, nije po receptu.
Izrezala sam banane, napravila voćni preljev od breskve, i zalila ih da ih učvrsti, a i da ne crne. okolo šlag krema od vanilije.
Nema komentara:
Objavi komentar