Torta od sira


TORTA OD SIRA1 300x225 Torta od sira
PRVI SLOJ
  • 30 dkg petit keksa
  • 12 kašika rastopljenog margarina
  • 3 kašike šećera
  • 1 dcl mlakog mlijeka
DRUGI SLOJ
  • 4 bjelanca
  • 4 žumanca
  • 1 limun
  • 50 dkg svježeg sira
  • 15 dkg šećera
1-2 vanilin šećer
1.  Kekse sameljite, uspite u zdjelu, i dodajte šećer, margarin i mlako mlijeko. Dobro izmiješati rukama, dok se masa ne prestane rasipati.
2. Kalup za tortu namastite, pobrašnite, pa u njega utisnete gore navedenu smjesu. Pecite samo 5 minuta na 200 stepeni.
3. Naribajte limunovu koru, iscijedite sok. Od bjelanaca istući čvrst snijeg, Izmiksati žumanca i šećere, dodati sir, limunovu koru, sok, i dobro izmiješati, a na kraju dodati umućeni snijeg od bjelanaca. Snijeg dodati obavezno kašikom, ni slučajno mikserom, jer biste pokvarili vazdušatost smjese.
5. Smjesu dodati u kalup, te vratiti u rernu, i nastaviti peći još 30 minuta, na 200 stepeni.
PREMAZ:
  • 2 pavlake
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
Umutiti, pa premazati preko kolača. Isključiti rernu, pa vratiti kolač da se osuši oko 15 minuta.
Ukrasite po želji, ovo što sam ja napravila, nije po receptu.
Izrezala sam banane, napravila voćni preljev od breskve, i zalila ih da ih učvrsti, a i da ne crne. okolo šlag krema od vanilije.