Čaj od peteljki višanja i trešanja
Priprema čaja
Peteljke za čaj mogu se koristiti svježe ili sušene. Peteljke od trešanja ili višanja, koje ste sakupili, rasporedite da se suše na nekom adekvatnom mjestu. Bitno je da je suho i tamno mjesto, a treba da se suše nekoliko dana. Kada odlučite pravite čaj od peteljki, potopite 50 grama u 1 litru vode i neka odstoji 12 sati (preko noći). Zatim staviti na ringlu do točke vrenja, pa skloniti da stoji još 15 minuta. Čaj piti 3 puta dnevno, nakon svakog jela.
Trešnja
Osim što je mnogima omiljena kao voće, trešnja se od davnina koristi iu narodnoj medicini. Trešnja je korisna za crijevnu floru, detoksikaciju organizma, protiv zatvora i nadutosti. Osvježava organizam i vraća mu minerale i vitamine. Otklanja umor i opušta mišiće. Trešnja ispoljava pozitivno djelovanje kod reume i celulita. Kao blag diuretik, djeluju na izbacivanje vode iz organizma. Pozitivan je utjecaj na rad srca i krvnih žila, a isto tako i na bolju aktivnost jetre i bubrega. Djeluje protiv bora, pa se sve više upotrebljava iu kozmetičkoj industriji. Od trešnjina drveta se pravi namještaj. Trešnje treba jesti kada su sasvim zrele, i najbolje u svježem stanju, a nakon toga ne treba piti vodu. Višnja Višnja je slična, nešto kasnije dozrijeva i kisela je. Više se koristi za pite, kolače i torte, sok od višanja, liker i prerađena na druge načine, nego što se jede u svježem stanju. Još više od trešnje sadrži antocijane, pigmente koji su odlični antioksidansi. Dosadašnja saznanja su pokazala da antocijani djeluju protuupalno, te na taj način sprječavaju nastanak mnogih bolesti. Višnje su niskokalorično voće i imaju oko 50 kcal na 100 grama, a trešnje nešto više.
Nema komentara:
Objavi komentar