F alafel je najpopularnije izraelsko jelo koje sadrži svježe povrće i ubraja se u skupinu brze hrane. bezmesni okruglice falafel kuglice čiji je glavni sastojak slanutak izmislili su egipatski beduini, as vremenom su postale rasprostranjene diljem svijeta
Lako se priprema i lagodno može zamjeni glavni obrok, jer obiluje povrćem i služi se u lepinju ili tortilju i salatu po želji.
Sastojci:
- 350 grama skuhane leblebije
- 5 češnjeva bijelog luka
- 2 žličice praška za pecivo
- 4 žlice brašna
- 1 glavica crvenog luka
- 1 žlica proprženih sjemenki sezama
- nasjeckani listovi svježeg peršina i korijandera
- 250 ml sojinog vrhnja
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- ulje, sol i papar
Priprema:
1. Slanutak ocjedite i stavite u zdjelu zajedno s bijelim lukom, crvenim lukom, začinima i praškom za pecivo, pa štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete glatku masu.
2. Po potrebi dodajte par kapi tople vode kako bi smjesa bila vlažna i pogodnija za oblikovanje.
3. U glatku smjesu dodajte ostatak sastojaka, pa sve dobro izmješajte, prekrijte i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga od smjese oblikujte male kuglice. Dobro zagrijte ulje u dubokom loncu i pržite kuglice do tamno smeđe boje.
4. Stavite ih na masni papir kako bi upio višak masnoće i poslužite uz lepinju ili tortilju i salatu.
Izvor: pressonline.rs
Nema komentara:
Objavi komentar