Medenjaci (osnovni recept)


Sastojci:medenjaci2 Medenjaci (osnovni recept)
  • 400 g obicnog mekog brasna
  • 140 g prah secera
  • 60 g margarina
  • 2 jajeta
  • 2 supene kasike tecnog meda
  • 1 ravna kasicica sode bikarbone
  • 1 kafena kasicica mesanih mlevenih zacina za medenjake (karanfilic, cimet, anis…)
Glazura za ukrasavanje:
  • 160-200 g prosejanog prah secera
  • 1 belance
  • sok 1 limuna
  • 1 kafena kasicica gustina
Priprema:
Od sastojaka izradite glatko testo, prekrijte celofanom i ostavite da se odmara dva dana u frizideru.
Zatim ga na pobrasnjenoj dasci razvijte na 3-4 mm debljine i isecite modlama razlicitih oblika.
Stavljajte na podmazan pleh, premazite jajetom umucenim sa malo vode ili mleka.
Pecite u dobro zagrejanoj pecnici.
Glazuru mutite od belanca i nekoliko puta prosejanog prah secera, sve dok ne bude lepo bela i gusta (oko 15-20 minuta). Na kraju dodajte nekoliko kapi limunovog soka i 1 kasicicu gustina. Glazuru mozete da bojite bojama za kolace. Sipam je u kesu za zamrzivac i u uglu otvorim sasvim mali otvor pa ukrasavam medenjake.
Prijatno!