subota, 25. travnja 2015.

Čarobna jela od mesa

Čarobna jela od mesa

Stiglo je proljeće, savršeno vrijeme za domaćice koje ne vole satima kuhaju svoj ​​ručak. Malo povrća, malo mesa i zakuska je spremna!  


MLADI krompirići SA pikantne kobasice
2 žlice maslinovog ulja
1 manji luk
2 češnja češnjaka
1 cm svježeg korijena đumbira
1 ½ žlica curryja
500 g mladih krumpirića
200 g kobasice
1 konzerva paradajz sosa
so
papar

Priprema:
Zagrijte ulje u većoj tavi i stavite crni i bijeli luk da se kratko proprže, a potom dodajte i đumbir koji ste narendali. Kada luk omekša, dodajte kari i promiješajte. Ulijte oko ¼ šalice vode, poklopite i ostavite da se krčka na srednjoj temperaturi dok špinat sasvim ne omekša. Mlade krumpiriće operite, očistite i propržite u ulju. Izvadite, poklopite kako se ne bi ohladili. U drugom tiganju propržite kobasicu koju ste izrezali na kolutove. Ocijedite višak masti, a kobasicu dodajte u umak koji ste prethodno pripremili. Dobro izmiješajte i ulijte umak od rajčice. Ostavite da se krčka oko pet minuta, a zatim poslužite uz prilog od mladih krumpirića.

PILETINA SA MLADIM LUKOM
1 šalica bijele riže
1 šalica paradajz sosa
1 šalica sjeckanog bijelog mesa
2 šalice pilećeg bujona
1 konzerva graha
1 žlica čilija
1 šalica ribanog parmezana
1 paprika
3 struka mladog luka
peršin
sol
papar

Priprema:
U tavi ispecite piletinu koju ste prethodno fino narezali. Izvadite je iu velikoj šerpi pomiješajte s sososm od rajčice, grahom iz konzerve, paprikom, rižom, čilijem i pilećim bujonom. Sve dobro promiješajte i uključite na najjaču vatru, a kada jelo proključa smanjite temperaturu i ostavite da se poklopljeno kuha oko 20 minuta. Dodajte parmezan, poklopite i ostavite da odstoji oko pet minuta kako bi se sir fino rastopio. Zatim dodajte sitno sjeckani peršin i mladi luk. Ukoliko je potrebno, začinite po želji i služite toplo.

PROLECNI TORTILJE SA junetine
10 komada gotovih tortilja
500 g junećeg mljevenog mesa
1 staklenka umaka milaneze
1 grančica ružmarina
1 češanj češnjaka
1 žličica bosiljka
so
papar
maslinovo ulje
75 ml vrhnja
rotkvice
3 žlice vrhnja
½ krastavca

Priprema:
Sipati sos iz teglice u šerpu i pustiti da se zagrije do vrenja. Za to vrijeme na malo maslinovog ulja prodinstati mljeveno juneće meso. Kada je gotovo pomiješati sa umakom koji ste začinili po ukusu.Dodajte grančicu ružmarina, bosiljak i jedan češanj češnjaka. Ostavite da se sve zajedno prokuha oko pet minuta. Maknite s vatre i nadjenite tortilje. Ukoliko su previše tvrde, tortilje možete navlažiti s par kapi vode i malo ih zagrijati u mikrovalnoj. Kada završite filovanje, poslažite tortilje u pleh i sve prelijte vrhnjem za kuhanje. Stavite u zagrijanu pećnicu da se peče oko deset minuta na 225 stupnjeva. Krastavac i rotkvice operite i očistite, a zatim narežite po želji. Dodajte kiselo vrhnje i začinite po želji. Služite uz tople tortilje.

MAĐARSKI GULAŠ
500 g juneće džigerice
1 veća glavica crnog luka
½ mrkve
1 manji celer
1 šalica kukuruza šećerca
200 g bukovača
1 kašičica aleve paprike
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica ljutog čili sosa
1 l mesnog bujona
so
papar
ulje

Priprema:
Luk narežite na kockice, kao i bijeli, zatim popržite na malo ulja. Kada luk smekša, dodajte mu naribanu mrkvu i celer i sjeckane bukovače. Začinite po ukusu, zatim dodajte kukuruz šećerac. Ako koristite onaj iz konzerve, dodajte ga tek na kraju. Dodajte sjeckanu džigericu i dobro promiješajte.Kada meso bude sasvim gotovo, u jelo umiješajte gustin koji ste prethodno razmutili s malo vode.Ostavite da se krčka još par minuta, pa maknite s vatre. Služite toplo uz vruć kruh.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova