utorak, 21. travnja 2015.

Čoko-karamel torta

Čoko-karamel torta

Kako sam skoro postala tetka i vrijeme je bilo da se ide na babinje. Poznajući situaciju kroz koju sam i sama prošla plus što je njima ovo četvrto dijete a svi vole slatkiše tetka je onako iz glave napravila tortu i ponijela mališanima a vala i mami. Slistili smo je!
coko karamel torta
Kore:
  • 5 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 3 žlice ulja
  • 100 gr mljevenih oraha (moze i ne mora, zamijenite ih sa 3 žlice brašna)
  • 1 žlica brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo (10 gr)
Fil:
  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga s okusom karamela
  • 3 žlica šećera
  • 250 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 200 gr mliječne čokolade
Fil II:
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 20 gr margarina
  • 200 gr šećera - za karamel
Priprema:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i pjenasto umutiti bjelanca sa šećerom.
Postupno dodavati žumanca, zatim i ulje.
Pjenastoj masi dodati suhe sastojke - brašno, kakao, mljevene orahe i prašak za pecivo.
U obložen pleh promjera 25 cm staviti smjesu da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva koju smanjite poslije 5 minuta na 180 stupnjeva.
Kora se peče izmedju 20 i 30 minuta zavisno od pećnice.
Poslije 20 minuta testirajte čačkalicom i po njoj ćete vidjeti je li potrebno još peći.
Ako izadje suha gotova je.
Ohladiti koru pa je presjeći vodoravno na tri dijela, da se dobiju tri tanke korice.
Razmutiti pudinge i kristal šećer sa 200 ml mlijeka a ostalo mlijeko staviti da provri.
Kad provri zakuvati pudinge uz miješanje i kad se zgusnu skloniti s vatre, pa dodati čokoladi i miješati dok se ne otopi, pa ostaviti da se skroz ohladi.
Margarin sobne temperature pjenasto umutiti sa šećerom u prahu.
Postupno dodavati umućenom margarinu ohladjen puding uz mućenje.
Nemojte ni predugo mutiti da se masa ne bi razredila.
Otopite za fil II šećer, karamelizujte ga, a pored zagrijavajte slatko vrhnje (200 ml)
Kada se šećer otopiti dodajte 20 gr margarina.
Kada ga spustite zapeniće, tada miješajte.
Kada se margarin otopio sipajte vrelu slatku pavlaku i miješajte, opet će pjeniti.
Kuhajte par minuta pa maknite s vatre da se hladi.
Bice rijetko, neka vas to ne uplaši, tako treba.
Kada se ohladila karamel masa ulupajte ostatak slatkog vrhnja i dodajte ohladjen karamel, pa sve zajedno umutite.
U kalup stavite prvu koru i pola čokoladnog krema, preko kojeg stavite 1/3 karamel krema, pa preko druga kora, jos pola čokoladnog krema i preko jos 1/3 karamel krema.
Poklopite sve sa trećom korom, a ostatak karamel krema iskoristit za dekoraciju.
Tortu najbolje da sklazete u kalup u kojem ste pekli kore i drzite u zamrzivaču bar sat vremena.
Torta je mekana i socna.
Dekorisite je ostatkom karamel slatkog vrhnja, pa poslužite.
Ugodno

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova