Lava karamel tortica
Evo recepta koji podsjeća na sufle, ali nama se baš dopao naziv lava karamel tortica. Malo krupne morske soli i imate kombinaciju koja oduševljava nepca.
Sastojci:
- 110-115 gr poluslatke čokolade
- 110-115 gr putera
- 1/3 šalice (od 250 ml) šećera
- 2 veća jajeta
- 1/3 šalice višenamjenskog brašna
- 6 do 8 karamela
- Puter da namastite posudice
- Krupna morska sol (nije obvezno)
- Kakao prah za posipanje
Zagrijte pećnicu na 220C. Namažite maslacem posudice za sufle ili takozvane ramekin posudice (keramičke posudice koje podnose visoke temperature) ili neke slične vatrostalne okrugle zapremine oko 0 20 l. Pospite unutrašnjost kakao prahom.
Karamele, ako su veće, izrežite na manje komade, pa u svaki utisnite malo krupne morske soli i ostavite sa strane. (Ako ostavite prekrupne komade možda se neće otopiti u potpunosti).
Na pari otopite čokoladu i maslac i dobro izmiješajte. Dodajte šećer i umutite i jaja u smjesu. Dodajte brašno, pa vilicom sve lagano sjedinite.
Podijelite smjesu na 4 ramekin posudice, lagano ugurajte komadiće karamele u svaku (par komadića). Pecite 10-15 minuta. Tortice su gotove kada malo narastu, kada su u sredini malo vlažne, a oko rubova suhe i čvrste.
Izvadite tortice iz pećnice, nožem prijeđite preko rubova da ih odvojite, pa ih izvrnite na tanjuriće. Pospite krupnom morskom solju i služite.
Smjesu možete napraviti i par dana ranije i čuvati u hladnjaku. Možete je čak rasporediti u ramekin posude i tako čuvati u hladnjaku do pečenja. Samo pred samo pečenje ubacite karamele.
Ako nemate ramekin posude ove tortice možete ispeći iu kalupima za muffine. Samo stavite jedan komadić karamele i pecite ih na 180C 10 do 12 minuta.
lifepressmagazin.com
Nema komentara:
Objavi komentar