utorak, 21. travnja 2015.

Lješnjak torta



Lješnjak torta

Ako trebate torta za rodjendan ili neko slično slavlje a želite u njoj lješnjake i bogat krem ​​onda je to ova torta. Dosta je velika pa da ne brinuti da li ćete imati je dosta a korice se ni ne osjete.
lesnik torta (2)
Sastojci - od ove mjere se peku 4 korice:
  • 20 bjelanjaka
  • 20 žlica šećera
  • 20 žlica mljevenih, pečenih lješnjaka
  • 4 žlice brašna
  • 2 praška za pecivo, 20 gr
Krem:
  • 1,5 l mlijeka
  • 20 žumanaca
  • 200 gr kristal šećera
  • 150 gr gustoća
  • 200 gr čokolade
  • 250 gr margarina
  • 50 gr mljevenih, pečenih lješnjaka
  • 200 gr šećera u prahu
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 čaša (180 ml) kiselog vrhnja
Priprema:
Ulupati 5 bjelanjaka sa 5 žlica šećera u jak šne i da se šećer otopi.
Zatim dodati 5 žlica lješnjaka 1 žlicu brašna i pola vrećice ili 5 gr praška za pecivo pa sve lopaticom izmiješati.
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva pa istresti u pleh veličine 22 x 35 i peći 15 minuta, ovisno od pećnice.
Da bi skratili vrijeme mućenja i pečenja, možete mutiti po 10 bjelanjaka, znači duplu mjeru jedne kore pa istresti u veliki pleh od pećnice i peći dvije kore umjesto 4 i poslije ih ohlađene presjeći okomito, pa dobiti 4 kore.
Umutiti žumanca sa šećerom da pobijele, pa dodati gustin i 200 ml hladnog mlijeka i sve umutiti, može mikserom, neće biti grudica.
Ostalo mlijeko staviti da provri.
Kad mlijeko provri zakuvati umućenu masu i miješati dok se ne zgusne.
Skloniti s vatre, dodati cokoalde i miješati dok se ne otopi i ostaviti da se skroz ohladiti.
Ulupati pjenasto margarin sa šećerom pa dodati ohladjen krem ​​uz mućenje.
Na kraju dodati lješnjake i izmiješati.
Ulupati slatku pavlaku, pa dodati kiselu i izmiješati.
Slatko vrhnje nemojte predugo mutiti jer će se šretvoriti u maslac.
na koru nanijeti kremu, pa slatko vrhnje i tako do kraja.
Ako vam ostane sl. vrhnja namazati okolo.
Kiselu pavlaku dodajem da mi se ne bi previše stvrdnula vrhnje i pri mazanju i rezanju torte odvajala od kora i fila.
Ostaviti tortu da odstoji nekoliko sati na hladnom pa poslužiti.
Ugodno
www.domacirecepti.net

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova