Snikers torta
Fenomenalna torta sa još ugodnijim komentarom: "Kao da jedem snikers čokoladu ali žličicom". Komentar koji me je oduševio, a torta se pošto je pravljena za rodjendan pojela za pola sata, cijela, štp bi se reklo "liznula sam je". Pravim je opet sigurno, ali za svoj gušt!
Sastojci za kore - peku se 3:
- 4 bjelanjka
- 100 gr pečenog blendiranog kikirikija (ko nema blender onda polu sjeckanog polu mljevenog kikirikija)
- 5 žlica šećera
- 1 žlica brašna
- 1 žlica kakaa
Fil I:
- 12 žumanaca
- 300 gr šećera
- 100 gr crne čokolade
- 200 gr mliječne čokolade, može i 100 gr, ja stavila više, ne može biti loše
- 250 gr margarina
- 4 snikers čokoladice
Fil II - karamel - dulche de leche:
- 200 gr šećera
- 2 žlice vode
- 20 gr margarina
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Fil II:
Prvo njega praviti.
Pomesti vodu i šećer u šerpi pa staviti na laganu vatru da se šećer otopi.
Kada se otopi, kada nema više ni jedne grudice šećera dodati margarin i izmiješati dok se ne otopi.
Dok to radite u posudi pored vam se zagrijava vrhnje.
Kada se margarin otopio nalijte vruću slatko vrhnje i miješajte još 5 minuta.
Maknite s vatre da se skroz ohladi.
Kada bude mlako stavite u hladnjak da se dodatno stegne.
Kore:
Ulupati belanca sa šećerom u jak šne, da stoji na žicama miksera, pa dodati kikiriki, brašno i kakao, pa promiješati.
Obložiti pleh od 25 cm pa istresti smjesu i staviti da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Gotova je kad porumeni, točnije potamni jer je već svjetlo smeđe.
Pećnice ovako 3 kore i sve tri ohladiti.
Fil I:
Ulupati žumanca sa šećerom, promijeniti boju, da skoro pobijele pa staviti na paru da se kuha (šerpu u šerpu, a donja ima sa dva prsta vode).
Kad provri voda u donjoj šerpi kuhati 10 minuta, pa dodati isjeckan margarin i izlomljenu crnu čokoladu, pa sve zajedno miješati da se otopi i kuha još 15 minuta. Skloniti s vatre da se hladi.
U ohladjenod odati isjeckane snikers čokoaldice i isjeckanu mliječnu čokoladu, promiješati i ostaviti do filovanja.
Izvaditi iz hladnjaka karamel, dulche de leche, pa ga izmiksirati jer vjerojatno će na nekim mjestima jako da se stegne a negdje ne, kada ga izmutite dobit ćete predivan karamel krem i izmučena će biti nešto svjetliji.
Redjati tortu.
Kora, fil II, fil I, kora, fil II, fil I, kora.
Tortu najbolje redjati u kalupu ili šerpi u kojoj ste pekli kore.
Obložiti folijom pa kontra mazati, kora, fil II, pa fil I, do kraja, zategnuti foliju preko torte i ostaviti u hladnjaku.
Ostaće vam karamel krema, fila II pa s njim još možete preko tortu premazati, a dekorirati po želji.
Ugodno.
Nema komentara:
Objavi komentar