utorak, 28. travnja 2015.

SVEČANA POGAČA


SVEČANA POGAČA


159
Kao što sam već nekoliko puta napomenula, skoro svaki dan mesim kruh. Uglavnom je to ona klasična varijanta posnog kruha mada ponekad kada imam vremena da se igram i posvetim obikovanju napravim pravu lisnatu pogaču sa margarinom koja je prste polizati :). U ovom postu ću vam pokazati jednu od pogača koju moji ukućani obožavaju i iako joj je nadenut svečani naziv vi ne morate čekati svečanu priliku da je isprobate. Dovoljno je svečano kad se cijela obitelj okupi za stolom i svi sa uživanjem ručamo i lomimo pogaču :). Lijepa je oko a još ljepša kad se degustira, prosat se topi u ustima!

SASTOJCI:
700 gr brašna,
1 jaje,
svježi kvasac,
100 ml ulja,
500 ml mlijeka,
2 žličice soli,
1 žličica šećera,
pola margarina (125 gr),
sezam za posipanje.
PRIPREMA:
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mlijeko, sol, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmiješati i umijesiti kompaktno mekše tijesto. Ako vam je previše rijetko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mlijeka. Tijesto treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lijepi za prste. Prekriti tijesto za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (ovisi gdje vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je tijesto nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podijeliti ga na tri dijela. Jedan dio treba biti manji od druga dva. Taj manji dio podijeliti na dva dijela pa ih rastanjiti. Na jedan rastanjeno dio testa izmrviti trećinu pripremljenog margarina pa ga preklopiti drugim rastanjeno dijelom i premijesiti. Napraviti loptu i staviti je na sredinu pleha za pečenja. Margarin rastopiti na štednjaku. Drugi dio tijesta rastanjiti oklagijom, premazati rastopljenim margarinom, pa iseći na pola pa na trake. Uvijati u rolate i redati u tepsiju oko lopte od tijesta. Treći dio rastanjiti, premazati rastopljenim margarinom, pa izrezati višak tijesta da se dobije pravugaonik. Iseći na trake i uvijati u rolatiće pa slagati u pleh uspravno, kao ružice. Od ostatka testa praviti loptice i slagati ih preko i između rolatice. Cijelu pogaču premazati margarinom pa središnji dio posuti sezamom (može i kim ako više volite). Prekriti krpom svečanu pogaču i ostaviti je da odstoji oko 3o minuta pa je peći u zagrijanoj pećnici na 2ooC oko 3o minuta.
Ugodno!

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova