Bakine tatlije


Sastojci:bakine tatlije Bakine tatlije
Tijesto:
  • 450 gr. brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vanilin secer
  • 2 jaja
  • 250 gr. putera
Fil:
  • 150 gr. sjeckani oraha
  • 1oo gr. hurmi
  • 3 kasike secera
Agda:
  • 750 gr. secera
  • 800 ml. vode
  • sok od pola limuna (moze i bez njega)
Priprema:
Sve navedene sastojke za tijesto stavit u posudu i zamjesat rukom.
Ostavit tijesto da odmori oko 10 minuta pa ponovo premjesit.
Na ravnu povrsinu stavit komad celofana pa otkidat komade tijesta velicine oraha i rastanjit na celofanu.
Na rastanjeno tijesto stavit malo fila, pa zamotat i krajeve fino zavratit da fil ne bi ispado vani.
Fil pripremit tako sto cete izmjesat sjeckane orahe, secer i sitno sjeckane hurme.
Tatlije stavit da se peku na 200 C dok ne dobiju finu boju.
Dok se tatlije peku stavit agdu da se kuha (a mozete agdu stavit i ranije jer treba da bude fino ukuhana) , vruce tatlije zalit vrucom agdom.
Prijatno uz bakine tatlije!