Bakine tatlije
Sastojci:
Tijesto:
- 450 gr. brasna
- 1 prasak za pecivo
- 1 vanilin secer
- 2 jaja
- 250 gr. putera
- 150 gr. sjeckani oraha
- 1oo gr. hurmi
- 3 kasike secera
- 750 gr. secera
- 800 ml. vode
- sok od pola limuna (moze i bez njega)
Sve navedene sastojke za tijesto stavit u posudu i zamjesat rukom.
Ostavit tijesto da odmori oko 10 minuta pa ponovo premjesit.
Na ravnu povrsinu stavit komad celofana pa otkidat komade tijesta velicine oraha i rastanjit na celofanu.
Na rastanjeno tijesto stavit malo fila, pa zamotat i krajeve fino zavratit da fil ne bi ispado vani.
Fil pripremit tako sto cete izmjesat sjeckane orahe, secer i sitno sjeckane hurme.
Tatlije stavit da se peku na 200 C dok ne dobiju finu boju.
Dok se tatlije peku stavit agdu da se kuha (a mozete agdu stavit i ranije jer treba da bude fino ukuhana) , vruce tatlije zalit vrucom agdom.
Prijatno uz bakine tatlije!
Nema komentara:
Objavi komentar