Čokolada
Čokolada
Jeste li znali da čokolada sadrži četvrtinu količine kofeina koji se nalazi u jednoj šalici kave. 100 gr. čokolade sadrži: bjelančevine 10gr, masnoće 27gr, ugljikohidrate 54gr, kalij 400mg, magnezij 300mg, fosfor 250mg, kalcij 100mg, natrij, 12mg, željezo 3mg , teobromin 500mg. Također 100 grama čokolade sadrži 2100-2500 kJ (500-600 kalorija). Crna čokolada sadrži biljne proteine, kakao maslac, lipide, mlijeko (u prahu), kalcij, kakao masu, kalij, magnezij i fosfor.
Čokolada je slastičarski proizvod koji se pravi od kakaa , masti, sladila i drugih dodataka. Najčešće se proizvodi u obliku ploči.
Povijest čokolade
Kakao , glavni sastojak čokolade , gaji se posljednja 3 tisućljeća u Centralnoj Americi i Meksiku. Prvi zapis o njegovoj upotrebi potječe iz oko 1100. godine pne Mezoameričke civilizacije, uključujući Maje i Asteke, spremale su čokoladna pića od kakaa . Ovom piću su dodavali arome vanilije i čili papričica. Kakao i čokolada su smatrani za luksuzne i skupe proizvode u Srednjoj Americi u doba prije dolaska Europljana. Po staroj meksičkoj legendi, čokolada je bila piće bogova u raju, a sjeme drveta kakaoa su bogovi dali ljudima kao blagoslov. Asteci su u znak zahvalnosti svake godine prinosili ljudsku žrtvu, a posljednji obrok žrtvovanog bio je kakao .
Vrste čokolade
Čokolada za kuhanje ili nezaslađena čokolada ne sadrži dodatke poput mlijeka ili šećera .
Crna čokolada sadrži veći postotak kakao zrna (minimum 50% kakao dijelova). Ostali sastojci su šećer , vanilija, soja lecitin. Smatra se najkvalitetnijom i najzdravijom vrstom čokolade . Crna čokolada se može podijeliti prema postotku kakaa , kakao maslaca i šećera . Ukoliko sadrži najmanje 15% tečnog kakaoa i isto toliko kakao maslaca, a minimum ukupne količine kakao dijelova je 60%, onda spada u slatke čokolade. Ukoliko je postotak ukapljenog kakaoa najmanje 35% i isto toliko kakao maslaca i šećera , onda spada u gorke čokolade .
Mliječna čokolada sadrži iste sastojke kao i crna, ali se dodaje i mlijeko u prahu, čija kvaliteta zajedno s postotkom kakao dijelova određuje kvalitetu. Smatra se da mora imati minimum 30% kakao dijelova.
Bijela čokolada sadrži sve sastojke kao i mliječna osim što ima kakao maslac, a ne kakao masu. Kvalitetna bijela čokolada mora imati minimum 26% kakao dijelova, odnosno kakao maslaca.
Čuvanje čokolade
Čokolada se čuva na suhom i hladnom mjestu, na temperaturi od 10-15 ° C i vlažnosti zraka 60-70%, najbolje u zatvorenoj posudi, budući da lako apsorbira mirise. Ukoliko je temperatura povišena, kakao maslac će se otopiti, rekristalisati na površini , što neće promijeniti okus, ali hoće izgled.
Ukoliko je vlažnost povišena, rastvoriće se kristali šećera , koji će se rekristalisati, stvarajući prevlaku, ovo će promijeniti i okus.
Čokolada i zdravlje
Znanstvenici sa čuvenog Harvarda napravili su 136 studija o kakau , koji je osnova čokolade . U članku objavljenom u Europskom žurnalu za nutricionizam i metabolizam, ovi stručnjaci pišu da kakao potpomaže zdravlje srca, utječući pozitivno na krvnu sliku i protiv štetnog kolesterola. Ovi dobri efekti kakaoa rezultat su antioksidantskog elementa - flavonoida.
Ako vam je krvni tlak visok, tad čokolada može pomoći. Feniletilamin djeluje na krvni tlak i razinu glukoze u krvi. Istraživanja su izvršena na grupi ljudi s visokim krvnim tlakom. Oni su jeli tamnu čokoladu svakog dana tijekom dva tjedna, i primijećeno je da je krvni tlak u velikom padu. Također im je snižena razina kolesterola.
Čokoladno mlijeko može vam dati dodatnu snagu nakon napornog rada. Ovo piće pokazalo je bolje rezultate od sportskih energetskih napitaka.
Magnezij smiruje živčanu napetost, a željezo pomaže kod blage anemije. Kofein je također u sastavu čokolade , ali ga ima mnogo manje nego u kavi, količina u jednoj šalici jednaka je količini u 800 gr. čokolade . Čokolada je izvor i minerala: fosfora, magnezija , željeza i kalija. Pretpostavka je da teobromin potiče želju za čokoladom , a sadrži i sastojke poput triptofanelina, koji stvara seratonin.
Prema rezultatima svjetskih istraživanja dokazano je da crna čokolada , koja sadrži 60% kakao dijelova i više, vrlo jak antioksidans, budući da sadrži polifenol - čisti organizam od slobodnih radikala. Također do 10% povećava proizvodnju HDL (dobrog kolesterola), koji štiti krvne žile .
Čokolada je i vrlo kalorična, ima visok postotak masti i šećera , a smatra se da može biti uzročnik migrene. Kako god. Uživajte, nekoliko kockica neće naškoditi vašoj linij
Nema komentara:
Objavi komentar