subota, 23. svibnja 2015.

Češnjak kao lijek

Češnjak kao lijek

Češnjak kao lijekVjerojatno je suvisno reci da je češnjak (Allium sativum) od davnina poznat kao vrlo mocan prirodni lijek. Poznato je da su stari Egipcani, u vrijeme građenja piramida svojim robovima cesto davali beli luk da bi ih odrzali u dobroj kondiciji. Češnjak je glavni sastojak starog tibetanskog lijeka ciji je recept zapisan pre vise od 2000 godina. Tijekom povijesti za vrijeme ratova u svim krajevima svijeta, i kad god je vladala glad i neimastina, češnjak je bio značajna namirnica i lijek protiv mnogih bolesti. Crni kruh, češnjak i kiselo mlijeko jesu osnovne namirnice stogodisnjaka s Kavkaza. Istrazivanja u Japanu jos prije dva stoljeća potvrdila su pozitivan učinak češnjaka na beri-beri. Nasa narodna medicina takodje, vrlo cijeni ovu biljku tako da se cesto nalazi u sastavu mnogih melema i prirodnih lijekova na biljnoj bazi. U našem narodu postoji dosta vjerovanja vezana za ovu biljku a jedno od njih glasi: "Onaj tko svako jutro tijekom četrdeset dana pojede po jedan cen belog luka, moći će i preko dana da vidi zvijezde".          
Danas suvremena medicina znanstvenim istrazivanjima samo potvrdjuje sva ranija saznanja u vezi ove biljke do kojih je čovječanstvo doslo kroz vekovna iskustva prenosena s koljena na koljeno. U ljekarnama diljem svijeta na raspolaganju je veliki broj biljnih preparata na bazi češnjaka, koji se primjenjuju kao pomocna ljekovita i preventivna sredstva.

Sta sve leci češnjak


Češnjak upotrijebljen u malim količinama, kao dodatak jelima koja izazivaju plinove (grah, grašak ...), umanjuje nadimanje trbuha   . Inace ova biljka je odlican antioksidans, usporava proces starenja i učinkovito štiti od mnogih kroničnih oboljenja, katarakte, bronhitisa, Parkinsonove bolesti   .Na prvom mjestu češnjak snižava krvni tlak kao i razinu kolesterola u krvi . Odmah iza toga, ova biljka je dokazan antibiotik , pa se vrlo često upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripe , a koristan je i kao preventiva protiv ovih bolesti. Redovitim konzumiranjem češnjaka umanjuje se rizik od pojave raka, povećava imunitet i proizvodnja antitijela u organizmu. Potvrdjeno je da djeluje protiv stanica tumora pa je korisno pomoćno prirodno sredstvo za liječenje raka . Stiti krvne žile i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara . Vjerovali ili ne, češnjak cak otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspolozenje , zahvaljujuci mineralu selenu koji se nalazi u ovoj biljci. Češnjak djeluje protiv crijevnih parazita , tako da osobe koje redovito konzumiraju ovu namirnicu tesko da mogu da obole od parazita u crijevima. Lambrija (parazitarna bolest crijeva), uspješno se liječi uz pomoc svježeg češnjaka i to svega za nekoliko dana. On je takodje, vrlo mocan borac protiv gljivičnih infekcija                   
Interesantno je reci da bebe prilikom dojenja popiju veću količinu mlijeka ukoliko je majka nesto pre dojenja konzumirala češnjak. Pritom nece izazvati dodatne nezeljene grceve kod bebe. Ova informacija može biti korisna majkama cije bebe imaju slabiji apetit i nedovoljno sisaju.
Na samom početku gripe ili prehlade dobro je pojesti jedan ili dva cijena češnjaka. Ova biljka učinkovito ubija bakterije, viruse i gljivice pa moze u startu spriječiti daljnji razvoj bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dodje, opet ce pomoci češnjak jer je snažan antibiotik, olaksava iskasljavanje i izbacivanje sluzi.
Češnjak posjeduje ljekovita svojstva kako u svezem, tako iu kuhanom obliku a vazno je znati da se protiv parazita, gljivica, virusa i bakterija preporucuje upotreba svježeg češnjaka. U kuhanom obliku daje najbolje rezultate za zastitu krvnih sudova, protiv infarkta i tromboze, dok se ukiseljen bijeli luk preporucuje kao zastita od raka.

Češnjak, limun i med protiv starenja

Priprema: Sitno samljeti 10 glavica češnjaka pa dobro pomesati sa 1 kg meda i sokom od 10 limuna. Nasuti u staklenu posudu, poklopiti i ostaviti da odstoji 8-10 dana. Nakon toga dva puta dnevno, prije obroka, uzimati po jednu žlicu mješavine.
Ova mješavina češnjaka, limuna i meda usporava proces starenja organizma 


Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova