subota, 23. svibnja 2015.

Cimet

Cimet za mršavljenje

Cimet za mršavljenjeCimet je jedan od najpopularnijih i najaromaticnijih zacina na planeti.Njegov veoma privlacan orijentalni miris upotpunjuje okus mnogih lijepih jela, među kojima su naravno i poslastice. Dobra vecina upotrebljava cimet za pripremu svojih kulinarskih remek-djela, mada je malo onih koji su upoznati sa svim dobrobitima koje ovaj zacin pruza. Među njima nalazi se jedno interesantno svojstvo cimeta. On nam moze pomoci da izgubimo visak kilograma, pa se moze slobodno svrstati u prirodno sredstvo za mršavljenje .
Veliki broj zena sirom svijeta sve cesce na razne načine primjenjuje cimet za mršavljenje, pa evo i nekoliko ideja za to.
1. Zapocnite dan s cimetom. Jutarnji caj ce biti jos ukusniji ako u njega dodate cimet i momentalno ce postati sredstvo za mršavljenje. Jos je bolje ako u caj dodate i med. Na jednu solju caja optimalno je staviti 1 kasicicu mljevenog cimeta i 2 žličice meda. Ne plasite se kalorija koje se nalaze u 2 žličice meda (sto iznosi oko 40 kCal), jer su cimet i med odlicni saveznici u borbi protiv viška kilograma.

3. U večernjim satima mozete prokuvati 2 dl vode sa jednakim dijelovima meda i cimeta i popiti pola sata prije odlaska na spavanje.2. U popodnevnim satima cimetu i medu pridruzite i djumbir. Cimet i djumbir su jos jedna sjajna kombinacija za mršavljenje. Ove dvije komponente su postale sinonim za brzo sagorijevanje masnih naslaga.Opet upotrijebite 2 žličice meda, u njemu umutite 1/2 žličice cimeta i 1/2 žličice đumbira. Neka vam to posluzi kao carobni premaz za tost, kada je vrijeme za užinu.
4. Uopsteno dodajte malo cimeta u hranu koju jedete, kad god mislite da bi to bilo zgodno, to jest, kada osjetite da bi vam takav okus prijao i polako sacekajte rezutat koji ce vasa vaga u buducnosti zabeleziti.
Postoje li ikakve nuspojave?
Uporaba cimeta za mršavljenje je prilicno sigurna metoda jer on spada u vrlo sigurne i netoksične zacine.Njegova uporaba u prehrani je dozvoljena i trudnicama, mada ga one ne bi trebale koristiti za mršavljenje.
Ipak, treba znati da je cimet zacin za zagrijavanje tijela, tako da ge ne treba upotrebljavati za vrijeme groznice i povišene tjelesne temperature. Oprez se preporučuje i osobama s povišenim krvnim tlakom.
Osobe s ostecenom sluzokozom zeluca ne bi trebale konzumirati veće količine cimet na prazan želudac. Generalno pretjerana doza cimeta i kod zdravih osoba može izazvati reakciju zeluca, mučninu, pa čak i povraćanje, tako da se neumjerenost zaista ne isplati.
Neke osobe mogu dobiti alergijsku reakciju na cimet (obicno u vidu osipa), bas kao i na bilo koju drugu tvar ili hranu, ali takvi slučajevi su vrlo rijetki.
Sve u svemu, zacin cimet siguran za korištenje i vrlo rijetko izaziva bilo kakve nuspojave. Ipak, uvijek slusajte svoje tijelo i savjet liječnika.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova