nedjelja, 24. svibnja 2015.

Prirodni lijekovi protiv anemije

Prirodni lijekovi protiv anemije

Protiv anemijeDanas je anemija (slabokrvnost) sve redja pojava u razvijenim zemljama svijeta jer je većina uglavnom dobro informirana o osnovnim principima zdrave prehrane. Medjutim, to se ipak događa zato što postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do anemije.   
Anemija se razvija zbog nedostatka željeza u organizmu, bilo da se radi o nedovoljnom unosu ovog minerala, slaboj apsorpciji ili njegovom gubitku uslijed krvarenja i sl.  Bilo kako bilo, manjak željeza narušava proces proizvodnje hemoglobina, a manjak hemoglobina u krvi dovodi do otežanog prijenosa kisika iz pluća do drugih dijelova tijela. Slab protok kisika izaziva osjećaj slabosti, bezvoljnost, glavobolju, vrtoglavicu ... Anemija kod djece je jos opasnija, jer pored ovih koliko toliko primjetnih simptoma, ometa normalan razvojni proces, a to je nešto što se ne može tako lako i brzo primijetiti.
Srećom u većini slučajeva, anemija se može pobijediti prirodnim lijekovima i odgovarajućom prehranom.

Prirodni lijekovi protiv anemije:
1. Svakoga dana prokuvati 5 grama svježih listova oraha u trajanju od 15 minuta u 2,5 dl vode.  Zatim procijediti i piti prije ručka.
2. Preliti jednu žličicu suhih listova koprive s 2 dl kipuće vode i ostaviti da odstoji 5 minuta.  Procijediti i piti po tri šalice čaja dnevno.
3. Uz pomoć dobrog blendera napraviti sok od cikle. Pije se 1-2 puta dnevno.  Idealna pojedinačna doza soka je od 0,5 do 0,8 dl i ne treba je premašiti.
4. Pomiješati 250 grama kakao praha, 250 grama maslaca, 250 grama smeđeg šećera 0,7 žličica jabučnog octa i 2 žličice morske soli.  Uzimati tri puta dnevno po jednu žličicu.  Ova smjesa je naročito pogodna za djecu koja odbijaju piju čajeve i slabo jedu namirnice bogate željezom.
5. Željezo iz posudja takodje može dospjeti u hranu prilikom kuhanja, pa je u svojstvu liječenja anemije dobra ideja pripremati jelo u željeznim posudama.  U ovom slučaju treba znati da će kisele namirnice upiti veće količine željeza.  Ukoliko se pripremaju namirnice koje nisu ni malo kisele može im se dodati malo octa, da bi se povećala količina željeza koja će se osloboditi iz posude.
Da bi se izborio protiv anemije organizmu je pored željeza potrebna i folna kiselina, vitamini C, B9, B12 i druge važne tvari, pa prehrana tu ima jako važnu ulogu.
Hrana protiv anemije:
1. Kada je hrana u pitanju, najbogatiji izvori željeza su crveno meso, džigerica, jaja, oštrige, školjke.  Osim toga, treba reći da se iz namirnica životinjskog porijekla željezo inače najbolje iskorištava kada dospije u organizam, pa su zbog toga za liječenje anemije od velikog značaja.  Ovo su ujedno i dobri izvori vitamina B12 koji ima važnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje nastanak megaloblastne anemije.
2. Na drugom mjestu se nalaze zeleno lisnato povrće, cikla, integralne žitarice, mahunarke, sušeno voće, crna čokolada i kakao.
3. Pošto se zna da vitamin C potiče apsorpciju željeza, preporučuje se upotreba voća i povrća koje je bogato ovim vitaminom (limun, naranča, kivi, paprika ...).  Vitamin C je osobito važan za sprečavanje anemije kod trudnica.
4. Folna kiselina (vitamin B9) je jos jedan važan element koji sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca (eritrocita).  Niska razina folne kiseline u organizmu vremenom dovodi do anemije jer je u tom slučaju normalna produkcija eritrocita onemogućena.  Najbolji izvori folne kiseline u namirnicama su zeleno lisnato povrće, mrkva, bundeva, dinja, naranča, marelica, žitarice, pšenične klice, grah.  Posto se folati dužim kuhanjem uništavaju, najpametnije je da se povrće i voće jede u sirovom obliku, naročito kada želimo u prehrani predstavljaju prirodni lijek protiv anemije.


Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova