srijeda, 20. svibnja 2015.

Fašnički semafori

Fašnički semafori


a

Untitled1 Fašnički semafori














Sastojci za biskvit:

Potrebna su jaja M (s ljuskom teška po 60 g)
  • 8 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 140 g sitnog šećera
  • ribana korica 1 neprskanog limuna
  • 80 g brašna za kolače
  • 1 žlica tamnog kakaa
  • 160 g mljevenih oraha
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 6 žlica marmelade od marelica
  • sok od 1 limuna
Glazura:
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja
Nadjev:
  • 2 žumanjka
  • 4 žlice mlijeka
  • 100 g šećera u prahu
  • 5 listića želatine
  • 300 g ABC svježeg krem ​​sira
  • 5 žlica kandiranog voća
  • po 3 žlice sitnih grožđica i rezanih oraha
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 preljev za torte arome od jagode i mentola
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 170 ° C. Kalup veličine 22 × 38 cm obložite papirom za pečenje.
Otopite maslac. Brašno i kakao prosijte pa pomiješate s mljevenim orasima i limunovom koricom. Zapjeni posoljene bjelanjke, utući 2 žlice hladne vode i šećer pa stucite čvrsti snijeg te umiješajte smjesu od brašna i otopljeni maslac. Tijestom napunite kalup i pecite 30 min. Pečeni biskvit rashladite 5 min u kalupu, skinite papir i hladite 2 sata. Zatim ga prerežite na 2 lista velićine 10x36cm. Jedan list biskvita narežite na ploške 4 × 10 cm. Na svakoj ploški izrežite po dva kružića. Zakuhajte marmeladu i limunov sok protisnite je kroz žičano cjedilo i premažite listove biskvita
Na pari otopite usitnjenu čokoladu, umiješajte ulje i prelijte ploške biskvita s rupama.
Kuhajte grožđice 5 min i ocijedite ih. Želatinu namočite u hladnu vodu. Žumanjke, šećer i mlijeko tucite na blagoj vatri da se krema udvostruči. Tukući žicom kremu rashladite, umiješajte ocijeđenu želatinu i ohladite je. Zatim umiješajte sir, rezane orahe, grožđice i kandirano voće. Stucite slatko vrhnje u čvrst šlag i primiješajte ga kremi.
Drugi list biskvita premažite kremom, položite posušene glazirane ploške i odložite kolač u hladnjak 4 sata.
Pola preljeva za torte prelijte sa 125 ml vode obojene crvenom bojom i skuhajte preljev pa žlicom napunite jednu od udubina na ploškama. Na isti način skuhajte zeleni preljev i ispunite preostale udubinu na ploškama. Nemojte odmah skuhati oba preljeva, jer će vam se jedan skrutit. Pričekajte da preljev očvrsne pa toplim nožem prerežite ploške do kraja i odložite ih u hladnjak / Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja - nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 gs ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 ga drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno ai krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova