srijeda, 20. svibnja 2015.

Šah ploške

Šah ploške



sah ploske Šah ploške















Sastojci:
  • Potrebna su jaja M (s ljuskom teška po 60 g)
Čokoladni biskvit:
  • 5 žumanjaka
  • 120 g šećera u prahu
  • 40 g glatkog brašna
  • 30 g tamnog kakaa
  • 40 g mljevenih badema
  • ribana korica i sok 1 neprskanog limuna
  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 50 g otopljenog maslaca
Kokosov biskvit:
  • 5 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 100 g sitnog šećera
  • 35 g glatkog brašna
  • 120 g kokosovog brašna
  • 50 g otopljenog maslaca
  • po 100 ml ruma i vode
  • 1 žlica šećera
Nadjev:
  • 250 ml mlijeka
  • 5 žlica kokosovog brašna
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 listića želatine
  • 3 žlice ruma
  • 300 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Za čokoladno tijesto pećnicu ugrijte na 180 ° C. Kalup veličine 35 × 39 cm obložite papirom za pečenje. Prosijte brašno i kakao, pa pomiješajte s mljevenim bademima i limunovom koricom. Posoljene bjelanjke stucite čvrsti snijeg. Izmiješajte žumanjke, šećer i limunov sok u svijetlu kremu, pa primiješajte naizmjenice smjesu od brašna i snijeg od bjelanjaka, a na kraju i hladan otopljeni maslac. Tijesto izlijte u kalup i pecite 25-30 min. Pečeno tijesto nakon 10 min izvadite iz kalupu, skinite papir i ohladite tijesto.
Za kokosov biskvit pećnicu ugrijte na 175 ° C. Koristite isti kalup kao i kod prvog tijesta. Prosijte brašno po kokosovom brašnu i izmiješajte. Posoljene bjelanjke stucite u mekani snijeg, utući šećer i stucite čvrsti snijeg pa lagano umiješajte smjesu od kokosovog brašna i hladan otopljeni maslac. Tijesto stavite u kalup, poravnajte površinu i pecite 25 min. Pečeno tijesto rashladite 5 min u kalupu, preokrenite ga na rešetku, skinite papir i ohladite.
Namočite želatinu u hladnu vodu. Kuhajte miješajući 5 min mlijeko i kokosovo brašno pa maknite s vatre. Zapjeni žumanjke, šećer i rum, pa na laganoj vatri tucite žicom, da se krema udvostruči. Zatim prelijte kuhanim kokosovim mlijekom i nastavite miješajući kuhati još 1-2 min. Kremu miješajući rashladite i umiješajte ocijeđenu želatinu. Zatim stucite dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag i lagano umiješajte u kremu. Odvojite 4 žlice kreme za ukrašavanje kolača i odložite je u hladnjak.
Pečeno tamno i bijelo tijesto prerežite po dužini na veličinu od 19 × 35 cm. Zakuhajte vodu, šećer i rum, pa navlažite sve listove tijesta. Kremu podijelite na tri dijela i premažite dva kokosova i jedan čokoladni list tijesta. Premazane listove slažite naizmjenice bijeli-crni-bijeli i lagano pritisnite s četvrtim crnim nenamazane listom tijesta. Od tvrdog kartonskog papira izrežite šablonu šahovskog polja, položite je na kolač i prazna polja premažite ostavljenom kremom pa pospite kokosovim brašnom. Oprezno podignite šablonu da se kokosovo brašno ne prospe po crnim poljima, a kolač režite sutradan toplim nožem na ploške.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja - nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 gs ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 ga drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno ai krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova