srijeda, 27. svibnja 2015.

Hrana za sreću

Hrana za sreću

Hrana za srecuSreća je nekad apsolutna a nekada i relativna stvar. Čovjek se može osjećati sretno i zadovoljno bez da za to ima golem razlog.  Ponekad je dovoljno vidjeti pticu u letu, sarenog leptira, svoju fotelju ... pa da se u nama razvije pravi osjećaj sreće .  Nasuprot tome, postoje momenti kada nam se čini da nas nista ne moze usrećiti.  U takvim "minus fazama" mnoge osobe traže, pa čak i uspijevaju nadju utjehu u hrani.  To je zapravo vrlo dobra ideja, pod uvjetom da je hrana pažljivo i pametno birana.
Istina je da zaista postoji " hrana za sreću "a to je u stvari priča o serotoninu    .  Serotonin je hormon koji se nalazi u ljudskom mozgu, probavnom traktu i trombocitima ljudi i životinja.  On ima izuzetno značajan utjecaj na subjektivni osjećaj sreće i blagostanja, može nas osloboditi privremene tjeskobe i depresije, jer služi kao sredstvo za regulaciju raspoloženja.  Osim toga, serotonin utice na bolji san, regulira apetit, seksualnosti, osjećaj boli, pa čak i pomaže u regulaciji metabolizma i tjelesne temperature.
Serotonin se proizvodi u mozgu biokemijskom reakcijom iz triptofana.  Nakon toga, ima funkciju neurotransmitera (prenosi živčane impulse).  Niska razina serotonina manifestira se kroz opće lošije raspoloženje.  Dakle, ako želimo da se osjećamo sretno u svakodnevnim situacijama i uživamo u malim stvarima koje život znače, potrebno je da imamo dovoljno serotonina.
Divno je što možemo prirodnim putem povećati razinu serotonina u organizmu i unijeti više radosti u naš život.  To postižemo uz pomoć namirnica koje povećavaju proizvodnju serotonina u mozgu. Neophodno je samo znati koja je to "hrana za sreću", kako ne bismo u depresivnim trenucima nekontrolirano jeli sve pred sobom, bez pozitivnih rezultata.
Najznačajnije namirnice koje povećavaju serotonin - hrana za sreću:
- Crna čokolada - Banane - Višnje - Proteini iz surutke - Jaja - Heljda - Celer - Bundeva - Sjemenke suncokreta - Laneno ulje - Morski plodovi - Govedina - Puretina
Osim navedenih namirnica korisne su i sve druge bogate vitaminom B jer ima važnu ulogu kada je u pitanju zdravlje mozga i proizvodnja svih neurotransmitera, uključujući i serotonin.
Ugljikohidrati iz škroba i šećera takodje podižu razinu serotonina, ali s njima treba biti oprezan jer u velikim količinama vode ka pretilosti, a pretilost nije nešto što nam narušava samo lijep izgled, već i zdravlje.  Zato nikada ne zaboravimo da je zdravlje najveći preduvjet za sreću .

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova