srijeda, 27. svibnja 2015.

Riblje ulje

Riblje ulje

Riblje uljeDa riblje ulje može poboljšati zdravstveno stanje naseg organizma vec odavno nije nikakva tajna, zato hajde da sagledamo kakve su njegove konkretne zdravstvene prednosti i ljekovita svojstva.  
Najbitniji sastojak koji riblje ulje cini toliko ljekovitim jesu omega-3 masne kiseline . Dakle, omega-3 masne kiseline imaju vrlo povoljan utjecaj na zdravo funckionisanje kardiovaskularnog sustava, mozga, daju podrsku imunoloskom sustavu, djeluju antioksidativno, potiču metabolizam koze i jos mnogo toga.   
Kao prvo, riblje ulje nam je od velike koristi jos i prije nego sto se rodimo. Ono se preporučuje u prehrani trudnica za održavanje zdrave trudnoce. Brojna znanstvena ispitivanja pokazuju da je posebno bitno za razvoj mozga bebe. Tako postoje podaci o tome da djeca čije su majke uzimale riblje ulje za vrijeme trudnoce kao dodatak prehrani, imaju veci nivo inteligencije i redju pojavu mentalnih nedostataka.
Kada se rodimo riblje ulje nam pruža energiju koja stimulira brzi prijenos impulsa iz jedne stanice u drugu. To nam daje brzinu misli, lakse skladistenje podataka u memoriju i ponovno preuzimanje podataka u zavisnosti od potrebe. Kako pretjerana konzumacija alkohola umanjuje razinu omega-3 masnih kiselina u organizmu (pogotovo u mozgu), što vremenom dovodi do raznih živčanih oboljenja, tako riblje ulje smanjuje mogucnost takvih oštećenja.
Riblje ulje kao prirodni lijek za srce i druge kardiovaskularne bolesti sve je vise u upotrebi. Redovita konzumacija ribljeg ulja značajno umanjuje rizik od srčanog udara i to do 45%, ublazava aritmije srca, snižava krvni tlak, snižava razinu kolesterola u krvi, sprečava nastanak tromba iu svakom slucaju povoljno utječe na kvalitetu života osoba koje su pretrpjele srčani udar.
Jedno istraživanje koje je provedeno u Australiji pokazalo je da riblje ulje normalizira razinu serotonina, kojem dugujemo za "dobro raspoloženje". Zato se redovan unos ribljeg ulja preporucuje i kao lijek protiv depresije, neugodnih simptoma menopauze i slicnih pojava koje nam kvare raspolozenje.
Zatim, riblje ulje povoljno utječe na vid, spriječava isusivanje oka, ublažava simptome bronhitisa, bronhijalne astme, artritisa i raznih kožnih oboljenja.
Prema najnovijim istraživanjima, u ribljem ulju se cak moze pronaci spas od prijevremenog starenja organizma i nastanaka raka.
Na kraju da kazemo da se riblje ulje moze nabaviti u ljekarnama u vidu granula ali je mozda ipak bolje ukoliko ga unosimo konzumacijom sveze masnije ribe kao sto su skuša, tuna ili haringa.

* * *

Napomena: Americki liječnici sa Sveučilišta u Michiganu preporučuju oprez osobama koje pate od kroničnih bolesti crijeva jer su ustanovili da u takvim slučajevima pretjerani unos ribljeg ulja, tacnije dokozaheksaenoinske kiseline (DHA) koja se u njemu nalazi, moze izazvati i neke nuspojave kao sto su razvoj kolitisa (upala sluznice debelog crijeva) i raka debelog crijeva.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova