Hurmašice sa pekmezom


Sastojci:Hurmašice sa pekmezom Hurmašice sa pekmezom

  • 250 ml. pekmeza(rijetkog od jabuka)
  • 250 ml. mlijeka
  • 250 ml. ulja
  • 250 gr. brasna
  • 100 gr. mljeveni oraha
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 vanilin secera
Agda:
  • 300 gr. cesera
  • 450 ml. vode
  • 1 kasika pekmeza
Priprema:
U serpu staviti:
pekmez,ulje i mlijeko da prokuhaju.
Kad je prokuhalo dodat brasno uz stalno mjesanje da se nestvore grudvice.
Maknuti sa peci pa dodat orahe,prasak za pecivo i vanilin secer.
Od toplog tijesta oblikovat hurmasice i redat u tepsiju.
Pec na 200 C dok hurmasice nebudu gotove.
Skuhat agdu i tople hurmasice zalit toplom agdom.
Posut sa mljevenom orasima a meze i bez njih.
Prijatno!