četvrtak, 28. svibnja 2015.

Jabučni ocat

Jabučni ocat

Jabučni ocatJabučni ocat  je vrlo zdravo pa se ne rijetko upotrebljava i kao prirodno sredstvo za liječenje mnogih bolesti i tegoba.  Ono je potpuno prirodan produkt koji nastaje procesom fermentacije jabuka koja ima dvije faze.  U prvoj fazi secer se pretvara u alkohol au drugoj daljnjom fermentacijom alkohola dobiva se sirce.  Čitav proces traje od 3 do 4 tjedna, ovisno o temperaturi.
Detaljnije o tome kako se pravi jabučni ocat
Da bi napravili jabučni ocat potrebne su nam samo jabuke (ukoliko je moguce divlje) i secer.  Na 10 kilograma jabuka dovljno je svega 50 do 100 grama secera a ukoliko su jabuke bas slatke onda secer nije ni potreban.  Oprane jabuke dobro usitniti (samljeti ili naribati) sve zajedno sa sjemenkama i korom.  Dodati secer i izmesati.  Jabuke ce pustiti sok a mi cemo ih sve sa tim sokom staviti u odgovarajuci veci sud i prekriti cistom rastresitom krpom ili viseslojnom gazom. Tradicionalno se jabučni ocat pravi u drvenim buricima kojih i danas ima u seoskim gospodarstvima.  Kakva god posuda bila, ostavicemo jabuke da odstoje dok se ne zavrsi kompletan prosec fermentacije (uglavnom to traje od 3 do 4 tjedna) a kada ce biti gotovo saznacemo na temelju procjene kiselosti octa.  Sto znaci da cemo nakon nekog vremena morati probamo.  Pored toga, tijekom čitavog razdoblja valjalo bi da jabuke povremeno i promesamo.  I vrlo je bitno da im za svo to vrijeme osiguramo optimalnu temperaturu a to je izmedju 18 i 25 ° C.
Na kraju, kada procijenimo da je jabučni ocat gotovo, smjesu procijedimo kroz višeslojnu gazu jer zelimo da sirce bude lijepo i bistro, nalijemo u staklene flase, flase dobro zatvorimo i čuvamo ga tamo gdje čuvamo i drugu zimnicu.  Ukoliko smo dobro obavili posao rok trajanja jabučnog octa bi trebao biti neogranicen a posto je ova tecnost vrlo zdrava i ljekovita ne bi trebala samo da stoji vec i da se trosi.
Kako koristiti jabučni ocat
Jabučni ocat je prije svega prehrambeni proizvod.  Aramejce uopste spada u neophodne namirnice za ljudsku prehranu bilo da je alkoholno, vinsko ili jabučni.  U kuhinji se upotrebljava u salati, kao dodatak kuhanim jelima ili za konzerviranje zimnice.  Znaci, jabučni ocat koristi se kao i svako drugo sirce s tim sto je zdravije od svakog drugog octa, do te mjere da se cesto upotrebljava kao lijek.
Stari Rimljani koristili su jabučni ocat kao osvezavajuci napitak dok su ga neki drevni narodi svrstavali u eliksir mladosti i zdravlja.  Hipokrat je spominjao jabučni ocat u relaciji sa antibiotikom.
Jabučni ocat kao lijek
Osnovni sastojak jabučnog octa je octena kiselina.  Prednost domaćeg jabučnog octa u odnosu na industrijski dobiveno (bijelo) sirce je ta sto ono sadrzi vrlo korisnu jabucnu kiselinu.  Pored njih, sadrzi i druge kiseline, minerale, vitamine i esencijalne aminokiseline.  Bitan sastojak jabučnog octa je i kalij, kojeg sadrzi u velikoj mjeri.  On spada u elektrolite odgovorne za protok elektriciteta u tijelu.  Utice na pravilan rad mišića, crijeva kao i na srčani ritam.
Jabučni ocat upotrebljava se za ispiranje kose nakon pranja jer uspostavlja normalnu PH ravnotežu vlasišta, blagotvorno djeluje na kožu glave, otklanja perut a kosi daje sjaj.  Za to je potrebno napraviti otopinu koji sadrzi 1 litru vode i 1 dl octa.
Nekada se u velikoj mjeri koristilo za suzbijanje parazita kao sto su vaši.  Ono ne ubija vaši ali uklanja gnjide s kose sto sprecava dalje razmnozavanje ove gamadi.
Cisto ili razrijeđen s vodom, u omjeru 1: 1 umiruje opekline.
Vodena kupka u koju je dodano jabučni ocat ublazava opekline na kozi izazvane suncem.
Posto potiče proces metabolizma, ubrzava sagorijevanje masti koristi se i kao sredstvo za mršavljenje ukoliko se za vrijeme ručka popije i jedna casa vode u kojoj je rastvorena jedna žlica jabučnog octa.
Za liječenje reumatoidnog artritisa preporučuju se oblozi od jabučnog octa primijenjeni na bolne zglobove.
Zatim, za suzbijanje raznih kožnih oboljenja, na prvom mjestu ekcema.
Jabučni ocat i med
Narodna medicina jabučni ocat u kombinaciji s medom i vodom preporuča za otklanjanje kroničnog umora.  Za to je potrebno u 2 dl prokuhane vode rastvoriti dvije žlice meda i dvije žlice octa.  Pije se jednom dnevno, nakon večere.
U zapadnim zemljama vjeruje se da ovaj eliksir ima cudotvorno djelovanje na fizičko i psihičko zdravlje ljudi pa se preporuča za poticanje probave, cirkulacije krvi, zatim za liječenje bolesti grla, bubrega, srca i krvnih žila.  Doktor Paul Bragg iz Kalifornije, napisao je veliki broj tekstova u kojima se nalaze savjeti i recepti na bazi jabučnog octa i meda.

Napomena  : Umjerena upotreba jabučnog octa obicno nema negativnih nuspojava osim kod osoba koje imaju stomacnih tegoba kao sto su pojacana želučane kiseline, gastritis, cir na zelucu ili dvanaesniku.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova