Kolač od grisa i pudinga
Zaista ne može biti jednostavniji
– 3 dcl grisa
– 1 puding od vanilije
– 50 g smeđeg šečera
– 70 g običnog šečera
– 2 vanilin šečera
– 1 žumanjak
– 300 gmaslaca
– 0.5 l vrhnja za šlag
– 400 g petit keksa
– 1 jaje
U posudu za kuhanje ulijemo mlijeko,jedan dio ostavimo za puding,prije nego mlijeko zavrije stavimo razmučeni puding,2 vanilin šečera,3 dcl grisa i 70 g šečera i neprestalno mješamo,kad zavrije kuhamo još dvije minute i maknemo sa vatre da se ohladi.
Kad se napola ohladi,dodamo jedan žumanjak i 150 g maslaca,dobro izmješamo i izlijemo na podlogu od keksa,kad se kolač ohladi ukrasimo ga šlagom.
Izvor: coolinarka.com
Sastojci
– 2 l mlijeka– 3 dcl grisa
– 1 puding od vanilije
– 50 g smeđeg šečera
– 70 g običnog šečera
– 2 vanilin šečera
– 1 žumanjak
– 300 gmaslaca
– 0.5 l vrhnja za šlag
– 400 g petit keksa
– 1 jaje
Priprema
Za podlogu izmrvimo kekse,dodamo 150 g maslaca,50 g smeđeg šečera,i jedno jaje,sve sastojke dobro izmješamo rukom i napravimo podlogu za kolač(količina je dovoljna za protvan dimenzije 25x35cm)stavimo u zagrijanu pečnicu 5 minuta na 200 stupnjeva.U posudu za kuhanje ulijemo mlijeko,jedan dio ostavimo za puding,prije nego mlijeko zavrije stavimo razmučeni puding,2 vanilin šečera,3 dcl grisa i 70 g šečera i neprestalno mješamo,kad zavrije kuhamo još dvije minute i maknemo sa vatre da se ohladi.
Kad se napola ohladi,dodamo jedan žumanjak i 150 g maslaca,dobro izmješamo i izlijemo na podlogu od keksa,kad se kolač ohladi ukrasimo ga šlagom.
Izvor: coolinarka.com
Macaronsi
Objavljeno u Slatka jela
Pronašla sam mnogo verzija ove francuske poslastice, ali ova je najlakša za pripremiti.
– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Dodajte kakao i pažljivo pomiješajte.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
236
0
237
Sastojci
– 250 gr šećera u prahu– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Bjelanca ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
Macaronsi
Objavljeno u Slatka jela
Pronašla sam mnogo verzija ove francuske poslastice, ali ova je najlakša za pripremiti.
– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Dodajte kakao i pažljivo pomiješajte.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
236
0
237
Sastojci
– 250 gr šećera u prahu– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Bjelanca ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
Macaronsi
Objavljeno u Slatka jela
Pronašla sam mnogo verzija ove francuske poslastice, ali ova je najlakša za pripremiti.
– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Dodajte kakao i pažljivo pomiješajte.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
236
0
237
Sastojci
– 250 gr šećera u prahu– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Bjelanca ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
Macaronsi
Objavljeno u Slatka jela
Pronašla sam mnogo verzija ove francuske poslastice, ali ova je najlakša za pripremiti.
– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Dodajte kakao i pažljivo pomiješajte.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
236
0
237
Sastojci
– 250 gr šećera u prahu– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Bjelanca ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
Macaronsi
Objavljeno u Slatka jela
Pronašla sam mnogo verzija ove francuske poslastice, ali ova je najlakša za pripremiti.
– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Dodajte kakao i pažljivo pomiješajte.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
236
0
237
Sastojci
– 250 gr šećera u prahu– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Bjelanca ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
Macaronsi
Objavljeno u Slatka jela
Pronašla sam mnogo verzija ove francuske poslastice, ali ova je najlakša za pripremiti.
– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Dodajte kakao i pažljivo pomiješajte.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
236
0
237
Sastojci
– 250 gr šećera u prahu– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Bjelanca ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
Macaronsi
Objavljeno u Slatka jela
Pronašla sam mnogo verzija ove francuske poslastice, ali ova je najlakša za pripremiti.
– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Dodajte kakao i pažljivo pomiješajte.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
236
0
237
Sastojci
– 250 gr šećera u prahu– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Bjelanca ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
Macaronsi
Objavljeno u Slatka jela
Pronašla sam mnogo verzija ove francuske poslastice, ali ova je najlakša za pripremiti.
– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Dodajte kakao i pažljivo pomiješajte.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
236
0
237
Sastojci
– 250 gr šećera u prahu– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Bjelanca ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
Macaronsi
Objavljeno u Slatka jela
Pronašla sam mnogo verzija ove francuske poslastice, ali ova je najlakša za pripremiti.
– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Dodajte kakao i pažljivo pomiješajte.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
236
0
237
Sastojci
– 250 gr šećera u prahu– 100 gr šećera
– 100 gr mljevenih badema
– 2 kašike kakaa
– 4 bjelanca
KREMA
– 200 gr čokolade za kuhanje
– 100 ml vrhnja za kuhanje
Način pripreme
Bjelanca ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.Umutite miskerom pa dodajte malo po malo šećera dok smjesa ne očvrsne.
Umiješajte mljevene bademe i šećer u prahu.
Smjesu sipajte na pek papir uz pomoć kuharske šprice ili kesice za zamrzivač.
Ostavite 1h da se suše.
Pecite u rerni na 150 stepeni 15 minuta.
Otopite čokoladu u vrhnju i ostavite da se ohladi.
Punite kekse i držite u kutiji.
Izvor: domacica.com
Nema komentara:
Objavi komentar