Kruna kruh


Sastojci:Kruna pogaca Kruna kruh
  • 700 gr. brasna
  • 300 ml. mlakog mlijeka
  • 1 kasika secera
  • 2 kasike kvasca
  • 2 jaja
  • 100 gr. otopljenog putera
  • soli po potrebi
  • 100 ml. mlake vode
  • puter za premazivanje
  • sjemenke za posipanje
Priprema:
Mlijeko zagrijat tek toliko da bude mlako.
U mlijeko dodat secer, kvasac i 1 kasiku brasna.
Sve to izmutit i ostavit da nakvasa.
Brasno stavit u vecu posudu.
Brasnu dodat so, otopljen puter, jedno cijelo jaje i jedan bjelanjak (zumanjak sacuvaj) za premazat kruh.
Kad je kvasac nakvaso dadaj brasnu.
Dodat mlaku vodu pa zamjesit fino tijesto.
Prekrit i ostavit da tijesto izraste.
Kad je tijesto izraslo istrest ga na pobrasnjenu povrsinu.
Oblikovat u strucu, pa strucu isjec na 9 dijelova.
Svaki dio tijesta oblikovat u lopicu.
Tepsiju nauljit i na sredinu tepsiju stavit dublju zdjelicu.
Jednu lopticu razvit i sa tim razvijenim tijestom prekrit posudicu.
Ostale loptice poredat u tepsiju na jednu uz drugu treba im prostora da izrastu.
Tijesto preko zdjelice isjecite na 8 djelova.
Svaki dio prebacit preko loptica i ostavit da kruh izraste.
Namazat zumanjkom izmucenim sa par kapi vode.
Posut sjemenkama kakvi imate i pustit jos malo da kruh odomori (u tepsiji dude oko 20=25 minuta).
Stavit kruh da se pece na 200 C dok nedobije finu boju.
Gotov krun namazat puterom i prekrit da opusti omeksa.
Prijatno!
pogaca Kruna kruh                                                                                                                                                                                                                                           kruna pogača