Lenja pita sa makom
Pite s jabukama, orasima, višnjama, grožđice, rogač. . slatke, slane, ovake, onake pa što ne bi i sa makom. Više nego odlična je.
Sastojci za kore:
- 500 gr brašna
- 250 gr margarina na sobnoj temperaturi
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 žumanca
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 pakiranje svježeg kvasca
- Malo mlijeka
- 250 gr margarina na sobnoj temperaturi
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 žumanca
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 pakiranje svježeg kvasca
- Malo mlijeka
Sastojci za fil:
- 350 gr mljevenog maka
- 150 gr šećera
- 300 ml vode
- 3 žlice meda
- 1 žlica džema od kajsija
- Limun, kora
- 2 bjelanca
- 150 gr šećera
- 300 ml vode
- 3 žlice meda
- 1 žlica džema od kajsija
- Limun, kora
- 2 bjelanca
Priprema:
U malo toplog mlijeka stavite žličicu šećera i dodajte kvasac. Ostavite da nabubri, au međuvremenu malo brašna pomiješajte sa sodom bikarbonom i margarinom. Dodajte žumanca, šećer i kvasac, žlicu vrhnja i zamijesite tijesto da bude elastično i da se lako oblikuje. Ostavite malo da odstoji dok pripremite punjenje. Kuhati vodu sa šećerom i kad provri dodajte mak. Kuhajte 7-10 minuta miješajući neprestano, zatim dodajte med, izrendanu koru od jednog limuna i džem od marelica. Ostavite malo da odstoji pa dodajte Belanda, i energično promiješajte.
Podijelite tijesto na 3 jednaka dijela i razvucite tanak list. Stavite u pleh pek papir i na njega koru, pa je premažite džemom i stavite pola fila, odgore druga kora i ponovite postupak, poklopite trećom korom.
Pecite na 180 stupnjeva 40-45minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Na kraju pospite prah šećerom.
U malo toplog mlijeka stavite žličicu šećera i dodajte kvasac. Ostavite da nabubri, au međuvremenu malo brašna pomiješajte sa sodom bikarbonom i margarinom. Dodajte žumanca, šećer i kvasac, žlicu vrhnja i zamijesite tijesto da bude elastično i da se lako oblikuje. Ostavite malo da odstoji dok pripremite punjenje. Kuhati vodu sa šećerom i kad provri dodajte mak. Kuhajte 7-10 minuta miješajući neprestano, zatim dodajte med, izrendanu koru od jednog limuna i džem od marelica. Ostavite malo da odstoji pa dodajte Belanda, i energično promiješajte.
Podijelite tijesto na 3 jednaka dijela i razvucite tanak list. Stavite u pleh pek papir i na njega koru, pa je premažite džemom i stavite pola fila, odgore druga kora i ponovite postupak, poklopite trećom korom.
Pecite na 180 stupnjeva 40-45minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Na kraju pospite prah šećerom.
Nema komentara:
Objavi komentar