NAPRAVITE HLJEB BEZ BRAŠNA
Ova vrsta hljeba pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih tvari. Ovaj hljeb je hranjiv kao i ostali pekarski proizvodi ali je bogat i proteinima, vitaminima, masti, i razni minerali.
Redovito konzumiranje stimulira stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobin, pospješuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih tvari iz organizma, kao i viška holesterola.Na okus ovog kruha se treba naviknuti jer ipak nije tipični hljeb.
Sastojci: 300 g pšeničnog zrna, 100 g ječmenih pahuljica, 2 žlice sezama, 2 žlice lanenog sjemena, 2 žlice suncokretovog jezgra, 1 čajna žličica soli, ½ svježeg kvasca I 50 ml vode.
Način pripreme: Pšenicu prelijte vodom i da stoji tri dana sve dok ne počne isklijava.Mijenjajte povremeno vodu da se pšenica ne bi ukiselila. Nakon tri dana ocijediti pšenicu, samljeti je da se dobije masa slična tijestu. Dodati pahuljice, razne sjemenke. U 50 ml vode umiješati kvasac sa šečerom i zamijesiti tijesto rukom.
Dodati sol i staviti sve u kalup da odstoji oko 30 minuta kao i prekrijte vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica prije pečenja.Rernu zagrijati na 220 stupnjeva celzijusa. Prije pečenja u pećnicu ubaciti nekoliko kockica leda da bi se pećnica zaparila što omogućuje kvascu da još malo digne hljeb.Peći oko 45-50 minuta. Kad se hljeb ohladi uvijte ga u foliju i čuvajte u hladnjaku.
Nema komentara:
Objavi komentar