Pizza 4 Sezone
(Quattro Stagioni)
Pizza
4 Sezone, svetski poznata kao Quattro Stagioni Pizza, moze se napraviti
na vise nacina. Tako da skoro svaka pizzerija ima svoj recept i trudi se
da bude sto mastovitija. Sustina je ipak uvek ista: pizza 4 sezone je podeljena
na 4 jednake sfere, i svaka od njih sadrzi drugu vrstu nadeva. Prema tome,
mozemo je ukrasiti sa 4 vrste sastojaka koje najvise volimo. Globalno gledano
ovo je verovarno najrasprostranjeniji recept za pizzu 4 sezone, jer odgovara
mnogim ukusima i najvise nalikuje na pizzu na kakvu smo navikli, to jest
- kakvu ocekujemo.Za Pizzu 4 Sezone potrebno je:
Za koru:
3 šoljice brašna
1 šoljica mlake vode (moze i jos 1/4, da testo bude mekse)
1 kašicica šecera
2 kašicice soli
1/2 kesice suvog kvasca
1 kašika maslinovog ulja (moze i suncokretovo)
Za nadev:
50 g iseckanih šampinjona
100 gr listica šunke
150-200 gr rendanog kackavalja
Nekoliko iseckanih crnih maslina
Pizza kecap
Origano
Bosiljak
Priprema:
U odgovarajucu posudu stavite 2 soljice brasna, so, secer i kvasac, pa malo promesajte varjacom. Dodajte vodu i ulje, pa sve umutite mikserom. Kada se lepo sjedinilo u glatku masu, dodajte i trecu soljicu brasna, pa testo lepo umesite rukom.
Kada je gotovo, oblikujte ga u loptu, premazite ga malo uljem, stavite ga u ovalnu posudu, prekrijte cistom krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu 30-45 minuta (dok se vizuelno ne udvostruci). Izvadite naraslo testo, oblikujte ga prema okrugloj tepsiji u kojoj ce se peci. Tepsiju prethodno podmazite i neka u njoj odstoji još 15-tak minuta.
Sada sledi ono najlepse, kada vam se vec budi apetit - postavljanje nadeva. Testo prvo premazite pizza kecapom i pospite origanom i bosiljkom. Veoma blago iscrtajte na testu 4 jednaka trougla, ili ih jednostavno zamislite (kao sto se vidi na slici). Zatim, u prvi trougao poredjajte sampinjone, u drugi šunku, u treci kackavalj, i u cetvrti masline.
Preostalo je jos da se Pizza 4 Sezone ispece. Pecite je u rerni na 220 stepeni. Vreme potrebno da se ispece moze varirati od rerne do rerne, a idealno bi bilo oko 15 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar