četvrtak, 21. svibnja 2015.

Princes krofne

Princes krafne




Princes krafne Princes krafne




























Sastojci za krafne:
  • 250 ml jaja (4 komada S klase, ili 5 komada A klase)
  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • 150 g brašna
  • prstohvat soli
  • 3 žličice šećera
Sastojci za fil:
  • 1 l mlijeka
  • 250 g šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 5 žumanaca
  • 150 g kukuruznog škroba (gustoća)
  • 125 g maslaca
i još:
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • malo prah šećera za posipanje
Priprema Postupak:
Prvo pripremiti fil. Maslac izvaditi iz hladnjaka i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Pet žumanaca i jedno cijelo jaje lagano razmutiti žicom u većoj šerpi, dodati 100 ml mlijeka i promiješati. U to umiješati 150 g kukuruznog škroba (gustoća), lagano muteći žicom, da dobijete smjesu bez grudica.
Preostalih 900 ml mlijeka skuhati u drugoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri naglo sipati vrelo mlijeko u prvu šerpu, u kojoj smo razmutili jaja i gustin. Smjesa će najvjerojatnije odmah krenuti da se steže, zato treba intenzivno miješati ili mutiti mikserom na isključenoj ringli još dva-tri minuta dok se ne zgusne ujednačeno. Ako smjesa ne krene odmah po ulivanju vrelog mlijeka da se steže, vratiti sve na tišu vatru i kuhati dok ne krene stezanje, pa nadalje još dva-tri minute, intenzivno miješajući ili muteći mikserom. Suština je da se mlijeko sipa na jaja s gustoćom, a ne obrnuto, jer bi se jaja zgrušala kad bi uronila u onako vrelo mlijeko u vreloj šerpi. Površinu fila pokriti plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se potpuno ohladi.
Pripremiti tijesto. U mjericu razbiti 4 jaja S klase, ili 5 jaja A klase. Mjeriti. Ako imate točno 250 ml jaja, ili 20 ml više ili manje, nastavite po receptu. Ako ne, načinite proporciju unoseći količinu jaja u polje za unos unutar recepta, i dobit ćete proračun potrebnih količina ostalih sastojaka.
U šerpu sipati vodu, dodati ulje, sol i šećer i staviti da provri. Izmaći s vatre pa dodati brašno i kuhačom izmiješati da se dobije gusto i glatko tijesto. Ostaviti minut-dva da se tijesto prohladi, a zatim dodavati jaja iz 2-3 puta, sipajući iz mjerice i miješajući poslije svakog dodavanja, dok smjesa ne postane homogena. Može se miješati kuhačom ili mikserom, svejedno je. Smjesa će biti gusta, ljepljiva i sjajna.
Uključiti pećnicu na 200 ° C. Na pleh obložen pek papirom vaditi grudvice tijesta uz pomoć žličice, ili istiskujući tijesto iz dresir (poslastičarske) vrećice.
Grudvice tijesta neka budu veličine manje marelice, promjera 5 cm, takvih staje točno 20 na veliki pleh od pećnice. Vrhove tijesta koji strše u vis spustite tako da ih lagano pritisnuti mokrim prstom ili vlažnom žličicom, da ne bi zagorjeli. Krafne peći na 200 ° C oko 35-40 minuta, ovisno od pećnice. Ne otvarati pećnicu tijekom pečenja. Krofne su gotove kad se dobro zarumene, i kad pukotine izgube svjetlo žuti ton.
Dovršiti fil. Najprije promutiti mikserom smjesu koja se ohladila na sobnu temperaturu (ok je i ako je smjesa ostala tek malo mlaka), a onda dodati omekšali maslac i zajedno umutiti mikserom da se dobije baršunasto gladak i sjajan fil.
Ohlađene krofne presjeći na pola, filovati žutim kremom uz pomoć dresir vrećice i zvjezdastog nastavka, a po želji preko fila staviti sloj slatkog vrhnja umućene s jednom žličicom šećera, također istisnute kroz slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom. Poklopiti gornjom polovicom krafne. Posuti krafne prah šećerom. Čuvati ih u hladnjaku, pokrivene.
Napomene: Recept je s bloga mamajacooks.blogspot i zahvaljujem se zaista na ovako divnom i detaljno opisanom receptu, princeze su bile ukusne, kremaste, mirisne ... ..
Ove Princeze punjene su žutom kremom, te kremom od svježeg sira, štaub šećera te slatkog vrhnja.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova