nedjelja, 24. svibnja 2015.

Prirodni lijekovi za alergiju

Prirodni lijekovi za alergiju


Ljudski organizam moze ispoljiti alergiju na gotovo sve sto se nalazi u prirodi ali ipak je uvjerljivo najrasprostranjeniji takozvani sezonski alergijski rinitis koji uzrokuje alergija na pelud (cvjetni prah) u vrijeme cvjetanja biljaka a manifestira se kao upala nosne sluznice. S obzirom da nema bas mnogo učinkovitih sredstava protiv alergije nije lose znati koji prirodni lijekovi za alergiju mogu bar u nekoj mjeri spriječiti ili ublažiti simptome alergijskog rinitisa.  Tacni razlozi nastanka alergije jos uvijek nisu potpuno poznati a kada je liječenje alergije u pitanju poznato je da je ovu neugodnu pojavu mnogo lakse i bolje spriječiti nego liječiti. Alergija se javlja kao posljedica pogresnog reagiranja imunološkog sustava na određene tvari koje same po sebi ne predstavljaju realnu opasnost po zdravlje. Zbog cega je to tako, cesto se moze samo nagadjati. Takodje, ne rijetko se desava i to da osoba, pored laboratorijskih analiza nije potpuno sigurna na sta je konkretno alergicna. Bilo kako bilo, alergijska reakcija obično se ispoljava u vidu upale koja zatim uzrokuje osip, svrbež, peckanje, crvenilo koze ili ociju, hunjavicu, kasalj pa cak i astmu.
Kao prvo, za suzbijanje alergije potrebna su blokirajući antitijela koja se stvaraju unosenjem malih doza alergena koji izaziva alergiju. Savremana medicina provodi ovu imunoterapiju injekcijama kako bi osoba pri narednom dodiru s alergenom imala manju alergijsku reakciju. Slično tome, prirodna imunoterapija tj. prirodni lijek za alergiju na pelud moze biti svakodnevno konzumiranje jedne žlice meda i to nekoliko tjedana prije cvjetanja biljaka . Objasnjenje lezi u tome sto se u medu nalaze i male kolice peludi koje mogu pravovremeno pripremiti organizam na susret s alergenom i ublaziti reakciju organizma.    
Ukoliko do alergije ipak dodje za ublažavanje simptoma pozeljno je uzimati sto vise namirnica bogatih vitaminom C. Pri tom nije lose znati da jabuke , crni luk i zeleni čaj pojačavaju efekte C vitamina.    
Crni i bijeli luk snaze imunitet organizma pa mogu ublaziti lučenje sekreta iz nosa i alergijsku hunjavicu. U posljednje vrijeme u Spaniji kao prirodni lijek za alergiju sve se vise preporucuje hladno cedeno ulje od crnog luka.   
Zen sen   isto tako podize imunitet pa nije lose popiti dnevno po jednu solju čaja od ove biljke.
Da bi eliminirali pelud u nosnicama dobro je ispirati nosne šupljine vodom u kojoj je otopljeno malo morske soli.
Na kraju ne zaboravite za suzbijanje simptoma alergijskog rinitisa moze pomoci i inhalacija toplim čajem od   kadulje   i   kamilice   a efekti mogu biti jos bolji ukoliko se u caj doda i nekoliko kapi esencijalnih ulja ružmarina i eukaliptusa.



Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova