srijeda, 6. svibnja 2015.

Pužići sa makom

Pužići sa makom

Tko voli mak biće oduševljen. Bogati, sočni i mekani, ništa ljepše. Ovi pužići se mogu puniti još i sa orasima ili cimetom i kakao, za pekmez nisam sigurna da li će curiti ali možete probati u kombinaciji primjerice s orasima.
puzici s makom (2)
Sastojci:
  • 40 gr svježeg kvasca
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml vode
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica šećera
  • 250 gr margarina
  • 1 jaje za premazivanje
Punjenje:
  • 400 gr mljevenog maka
  • 200 gr šećera
  • 150 ml mlijeka
Preljev:
  • 200 ml mlijeka
  • 150 gr šećera
Priprema:
Prvo pripremite mka da bi vam se ohladio.
Mlijeko i šećer stavite da provri pa prelijte mljeveni mak i izmiješajte. Ostavite da se ohladi.
Zagrijati mlijeko. Izmrviti kvasac i dodati šećer, zatim promiješati.
Dodati omekšali margarin, sol i pola mjere brašna.
Margarin treba da je mekan i maziva, da bi se lijepo ugradio u tijesto.
Tijesto će biti malo masnije pod rukom, ali dodavanjem brašna postat će fino mekano i glatko, baš kako treba.
Ostaviti umešeno tijesto da nakisne i udvostruči se, meni je na toplom trebalo 30 minuta.
Zatim Nakis tijesto podijeliti na 4 jednaka dijela, pa svaki dio razvući u pravokutnik, otplikike dužine 50 x 20 cm.
Svaki pravokutnik premažite sa 1/4 smjese po cijeloj površini.
Upisati u rolatiće i isjeći na nožem na 1,5 cm, to radite otprilike.
Okrenuti na podmazan pleh svaki pužić i premazati umućenim jajetom.
Uključiti zatim pećnicu na 200 stupnjeva i staviti da se peku dok ne porumene.
Za to vrijeme prokuhajte mlijeko i šećer, najbolje u džezvi i onda pužiće svaki po malo prelijte s mlijekom.
Vratite još 5 minuta da se dopaku.
Na ovaj način su mekani i sočni kao nikad!
Dok pečete prvu turu pazite da vam ostale ne prekisnu, jer onda neće porumeniti i dugo ćete peći i biće tvrdo.
Da bi sačuvali tijesto, možete staviti tepsiju sa zadnjom turom pužića u hladnjak i pred pečenje izvadite.
Ugodno.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova