srijeda, 6. svibnja 2015.

Kronats - Cronut

Kronats - Cronut

Kronats ili kronut je krafna napravljena kao lisnato tijesto. Prvo pravite kiselo tijesto, premazujete margarinom ili maslacem i vadite krafne koje pečete u dubokom ulju. Apsolutni hit u svijetu, a ime je dobio kombinacijom kroasan i krafna na egleskom jeziku (Croissant / Donut).
cronut, kronats
Sastojci:
  • 1 žlica suhog kvasca
  • 250 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 2 cijela jaja
  • 550 gr brašna
  • 125 gr maslaca ili margarina
Priprema:
Zagrijati mlijeko i istresti ga u zdjelu u kojoj ćete mijesiti.
Dodati kvasa, pa šećer i izmiješati.
Dodati 450 gr brašna i jaja, pa sjediniti žlicom, biće skoro umešeno, ali još uvijek ljepljivo (slika)
Ostaviti da odstoji 30 minuta.
Posuti brašnom površinu stola pa istresti tijesto i premesiti ga.
Razvući tijesto na 0,5 cm i premazati ga sa 1/3 umućenog, mekog maslaca (slika)
Presaviti na 1/3, pa odgore opet na trećinu (slika)
Okrenuti, rotirati tijesto onaj dio sto je bio vodoravan sad je uspravan. (Slika)
Razvući i ponoviti postupak premazivanja, tako uraditi još dva puta.
Na kraju razvući tijesto koje je ispreklapano na debljinu od 1 cm pa vaditi krafne modlom ili čašom, veličine po želji (slika).
Ostaviti da kisnu 10 minuta, pa zagrijati ulje kao kad pečete obične krafne.
Dok se ulje zagrije još 10 minuta ce krafne kroasani da kisnu.
Pećnice kao obične krafne s obje strane pa ocijediti. Kada stavite peći poklopite, ali kad okrenete ne poklapajte.
Krofne uvaljati u prah šećer, preliti čokoladom, orasima, lesnicima, ili praviti glazuru.
Okrajci koji vam ostanu na zalost ne mogu se premijesite i vade krafne ali možete ih posolite i ispečete u pećnici i tako dobijete i slano lisnato i krafne.
Ona može biti prozirna kao što sam ja pravila i bijela. Probajte je, ja sam bila skeptik ali sam se prevarila.
Recept za glazuru je za američke krafne i sad kad sam je probala uopće se ne čudim zašto ih oni toliko jedu. Fantastična je.
  • 1 žlica mlijeka
  • 50 gr šećer au prahu
  • 1 žlica vrhnja
  • ako pravite bijelu onda žlica slatkog vrhnja
Skuhate, da vri minut i sklonite, pa ohladite skroz i na kraju stavite 10 minuta u zamrzivač, biće kao sirup.
U njega uvaljate vrhove krafni.
Ugodno.
cronat, kronutcronat, kronut (2)cronat, kronut (3)cronat, kronut (4)

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova