srijeda, 6. svibnja 2015.

Rupičast kolač

Rupičast kolač




Rupičasti kolač rupičastom kolač


















Sastojci i priprema:
Kako imam jos dva tri recepta s jagodama koja sam pravila ovih dana evo da vam ih predlozim dok jos ima jagodica.   Ovo je isto jedan brzinski recept, obozavam ovakve recepte posto zbog obaveza nemam bas puno vremena za neke komplicirane i zahtjevne kolace i torte.   Pravila sam ga po receptu sa bloga torteline moje skolske drugarice.   Kolac me je jako privukao prvenstveno zbog presjeka posto se pečeni biskvit busi sa drskom od varjace a zatim zaljeva toplim filom kako bi se napunile izbusene rupice..Posetite njen blog, Odusevicete se receptima i njenim fantasticnim slikama ... .Ja sam kolac pekla u malo vecoj tepsiji pa mi je biskvit malo tanji od Mihaelinog ....
Sastojci:
  • 4 jaja
  • 150 gr secera
  • 1 vanili secer
  • 1 dl ulja
  • 1,5 dl mlijeka
  • 250 gr brasna
  • 1 prasak za pecivo
Fil:
  • 500 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1 puding od jagode
  • 100 gr maslaca
  • 150 gr jagoda
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagrije na 180 stupnjeva.   Pleh obložiti papirom za pečenje ili podmazati uljem i posuti brasnom. 
Jagode oprati i isjeckati na sitnije komadiće, ostaviti da se iscijede.  
Izmiksati pjenasto jaja sa šećerom i vanili šećerom.   Dodati ulje, mlijeko i brasno izmesano sa praskom za pecivo, mikserom ukljucenim na najmanju brzinu izmiksati smjesu da se sastojci sjedine.   Sipati masu u pripremljen pleh i peci (ovisno od velicine pleha) od 20-30 minuta ili dok povrsina ne porumeni.   Provjeriti čačakalice sredinu kolaca i ako se biskvit ne lijepi za čačkalicu izvaditi ga iz pećnice.   drsku varjace izbusiti rupe na pecenom, vrućem, biskvitu (Vidite na slici koliki je razmak rupica otprilike) Odmah pripremiti fil.
Izmesati puding sa šećerom i malo mlijeka.   Ostatak mlijeka staviti na vatru da prokuha.   U vrelu tecnost sipati razmućen puding i mesati na vatri dok se puding ne zgusne.   Skinuti s vatre, dodati isjeckan maslac i mesati dok se maslac u potpunosti ne istopi.   Sipati smjesu preko izbušenog biskvita, žlicom ili kuhačom prelazite preko rupica kako bi fil sto dublje prodreo.   Preko filovanog kolaca poredjati isjeckane jagode i blago ih rukama pritisnuti da leze na pudingu.   hladjenja ce se puding stegnuti i drzati jagode na mjestu.  
Ostaviti kolac da se ohladi a zatim seci na kockice i sluziti.   Ako kolac secete izravno preko rupica dobicete kockice sa sarama.
Prijatno!

www.kolacitorte.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova