Štrudla sa orasima


Sastojci i priprema:Štrudla sa orasima Štrudla sa orasima
Prosto neodoljiva štrudla sa orasima…
Mjere su za jednu štrudlu
Sastojci:
  • 300 grama brašna
  • 1 dcl mlijeka
  • 5 kašika šećera
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • rendana kora od pola limuna
  • 20 grama svježeg kvasca
  • 1 vanilija šećer
  • 100 grama maslaca
Fil:
  • 150 grama mljevenih oraha
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 kašika šećera
  • 1 vanilija šećer
  • 50 grama sjeckanih grožđica
  • 1 kašika ruma
Način pripreme:
Kvasac sa malo toplog mlijeka, malo šećera i jednom kašikom brašna izmiješati i ostaviti da nadođe.
Umutiti maslac sa šećerom, vanilijom šećer i žumanjcima, dodati brašno, mlijeko i kvasac i zamijesiti tijesto, dobro ga uraditi.
Ostaviti da nadolazi i nakon toga razviti valjkom, staviti pripremljeni fil i smotati štrudlu.
Fil:
Mljevene orahe popariti vrelim mlijekom. Kad se ohlade dodati šećer i vaniliju šećer, grožđice potopljene u rum, fil premazati preko tijesta.
Štrudlu peći na 180 stepeni 45 minuta.
Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu.
Prijatno!