Štrudla sa orasima
Sastojci i priprema:
Prosto neodoljiva štrudla sa orasima…
Mjere su za jednu štrudlu
Sastojci:
- 300 grama brašna
- 1 dcl mlijeka
- 5 kašika šećera
- 2 žumanjka
- prstohvat soli
- rendana kora od pola limuna
- 20 grama svježeg kvasca
- 1 vanilija šećer
- 100 grama maslaca
- 150 grama mljevenih oraha
- 1 dcl mlijeka
- 1 kašika šećera
- 1 vanilija šećer
- 50 grama sjeckanih grožđica
- 1 kašika ruma
Kvasac sa malo toplog mlijeka, malo šećera i jednom kašikom brašna izmiješati i ostaviti da nadođe.
Umutiti maslac sa šećerom, vanilijom šećer i žumanjcima, dodati brašno, mlijeko i kvasac i zamijesiti tijesto, dobro ga uraditi.
Ostaviti da nadolazi i nakon toga razviti valjkom, staviti pripremljeni fil i smotati štrudlu.
Fil:
Mljevene orahe popariti vrelim mlijekom. Kad se ohlade dodati šećer i vaniliju šećer, grožđice potopljene u rum, fil premazati preko tijesta.
Štrudlu peći na 180 stepeni 45 minuta.
Pečenu štrudlu posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar