Šuškavi mafini
Sastojci:
- papirne korpice za mafine-veće
- malo ulja i brašna za premazivanje korpica
- 2 belanceta
- 4 supene kašike šećera
- nekoliko kapi sirćeta ili soka od limuna
- 200g višanja
- 1 dcl vode
- dve supene kašike šećera
- 3 supene kašike brašna ili pšeničnog griza pomešati sa malo vode
- šlag
Umutiti belanca sa šećerom. Dodati sirće ili limunov sok i kašikom puniti korpice od mafina koje smo predhodno premazali dno i strane, sa malo ulja i posuli sa malo brašna da se korica ne bi zalepila. Ne treba puniti korpice do kraja jer će korica malo da naraste. Sušiti 90 min. na 150 c, ko ima ventilator u rerni to je idealno.
Fil:
200g višanja, 1 dcl vode i dve kašike šećera (ko voli slađe može da doda još jednu kašiku šećera), staviti da prokuva pa dodati 3 supene kašike brašna ili griza koje smo prvo razmutili sa malo vode (kao kad se priprema puding). Umesto ovoga može i klasično da se skuva 1 puding od jagode ili maline u 4 dcl mleka, pa samo dodati višnje, trebalo bi da bude čvršći fil zbog boljeg filovanja a ne mora, stvar ukusa. Na kraju umutiti jednu kesicu šlaga i dekorisati. Može i glazura od čokolade ili slatka pavlaka.
Napomene: Ovo je mera za 9 mafina, ko želi više naravno neka poveća mere. Ja sam pravila manju količinu radi probe i moji ukućani su se oduševili. Varijacije za fil su različite-može i samo glazura od čokolade preko korice pa zatim šlag, može i samo šlag pomešan sa voćem kao fil, može i kisela pavlaka pomešana sa šećerom u prahu kao fil ili pomešati šlag i puding pa filovati, dakle stvar mašte i ukusa, a i strpljenja i vremena.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar