ponedjeljak, 18. svibnja 2015.

Torta čokoladni vijenac

Torta čokoladni vijenac





Sastojci:cokoladni vijenac Torta čokoladni vijenac
  • Potrebna su jaja XL (s ljuskom teška po 70 g)
Tijesto:
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 4 žumanjka
  • 1 jaje
  • 1 žlica meda (od lavande)
  • 100 g čokolade u prahu
  • 1 vrećica Schwartau ribani limun
  • 50 g glatkog brašna
  • 100 g mljevenih oraha
  • 4 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 30 g vanilija šećera
  • 6 žlica marmelade od marelica
  • 6 žlica limunova soka
Nadjev:
  • 2 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 4 žlice mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica meda (od lavande)
  • 50 g mljevenih oguljenih badema
  • 130 g maslaca
  • 20 g vanilija šećera u prahu
  • 1 žlica ruma
Glazura i ukras:
  • 150 g slatkog vrhnja
  • 30 g maslaca
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • oko 34 polovica orahovih jezgri
  • 3 žlica meda
  • 1 čajna žlica maslaca
  • 6 polovica ušećerenih trešanja
  • 6 cijelih pistacija
Glaziranje oraha za ukras:
Zakuhajte maslac i med, uronite polutke oraha, izvadite ih na papir za pečenje da se posuše.
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180 ° C. Kalup u obliku vijenca veličine 26 cm namastite i pospite brašnom. Prosijano brašno pomiješajte s mljevenim orasima. Posoljene bjelanjke stucite u mekani snijeg, utući 30 g vanilija šećera i stucite čvrsti snijeg. Zapjeni maslac, utući šećer u prahu, med, čokoladu, žumanjak po žumanjak, jaje i limunovu koricu pa primiješajte naizmjenice smjesu od brašna i snijeg od bjelanjaka. Tijesto izlijte u kalup i pecite 40-45 min, rashladite 10 min u kalupu pa preokrenite na rešetku za hlađenje. Ako tijesto ne ispadne iz kalupa, prekrijte kalup toplom mokrom kuhinjskom krpom, nakon par minuta tijesto će samo ispasti. Odložite ga 4-5 sat na hladno mjesto, ohlađeno tijesto prerežite na tri lista. Zakuhajte marmeladu i limunov sok, protisnite je kroz žičano cijedilo i premažite sva tri lista tijesta.
Stucite žumanjke, šećer i mlijeko, stavite na laganu vatru tukući žicom da se krema udvostruči, umiješajte, med, rum i usitnjenu čokoladu pa ohladite. Zapjeni maslac, utući vanilij šećer u prahu, mljevene bademe i žlicu po žlicu hladne kreme. S 4 žlice kreme napunite vrećicu za ukrašavanje i spremite u hladnjak. Dvije lista tijesta premažite kremom, a trećim lagano pritisnite i vijenac odložite 4 sata u hladnjak.
Za glazuru usitnjenu čokoladu otopite na pari. Zakuhajte slatko vrhnje i maslac, prelijte po čokoladi i lagano izmiješajte. Glazuru nemojte puno i snažno miješati da se ne zgusne. 10 min prije glaziranja, tortu izvadite iz hladnjaka pa cijelu obilno prelijte čokoladnom glazurom. Čim se glazura malo stvrdne, obložite donji dio vijenca polovicama glaziranih oraha. Na gornji dio vijenca istisnite naizmjenice šest većih i šest manjih ružica kreme. Veće ružice ukrasite kandiranom trešnjom, au manje ružice ubodite cijeli pistacio i tortu odložite u hladnjak / Kruna.
Napomena:
U mojim receptima navodim težinu jaja - nije isto ako imate 5 malih jaja od 47 gs ljuskom ili 5 velikih jaja od 70 g, kod prvih ukupna težina će biti 235 ga drugih 350g, jer kod male težine jaja tijesto neće biti dovoljno rahlo, sočno ai krema neće biti takova kako sam zamislila. Ako se ne prati recept već se radi odoka tada kolač neda ono pravo i radi tih razloga nekome kolač uspije odlično a nekome tako-tako. U receptu se ne traži da je težina jajeta u gram već da je u razredu S, M, XL ili XXL (tako se u zadnje vrijeme označavaju razredi jaja u trgovini). Ako imate ova najmanja jaja tada ćete trebati umijesto 5 kom 8 kom. Kako sam pisala recepte i za osobe koje imaju svoje kokoši navedenom težinom jaja sam pojednostavila rad (da ne moraju tražiti koja su jaja M ili XL). Eto toliko i nadam se da će Vam kolač uspijeti a Vi biti zadovoljne. Još jedan savijet, kada radite kolače (ili kuhate) budite veseli, s puno ljubavi i svaki kolač (ili hrana) će vam biti kraljevska.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova