Torta od jabuka
Sastojci:
- 2 jaja,
- 200 gr šećera,
- 200 gr margarina,
- 1 prašak za pecivo,
- 1 vanili šećer,
- 100 ml ulja i
- oštro brašno po potrebi - potrošeno nešto više od 500 gr
Fil:
- 2 kg jabuka
- 1 l soka od jabuka
- 2 pudinga od vanilije
- slatka pavlaka odgore
Druga smjesa tijesta:
- 250 gr margarina
- 1 žlica vrhnja
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo,
- 500 gr oštrog i mekog brašna, pomiješanog
- 2 žlice šećera
Priprema:
Sve sastojke za tijesto umijesiti zajedno, da se dobije fina kompaktna smjesa.
Uzeti kalup ili šerpu, namazati margarinom.
Tijesto razvući u krug, da bude veći od na posude pa ga spustiti u kalup i višak podići na ivicce kalupa i fino utisnuti.
Za to vrijeme zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i peći 25 minuta, ovisno od pećnice.
Jabuke očistiti i isjeći na kockice, dodati 5 žlica šećera pa prodinstati da omekane.
Jabukama dodati 800 ml soka i ostaviti da provri.
Za to vrijeme umutiti 200 ml soka sa pudingom od vanilije i kad provri zakuvati.
Kada se malko prohladi izliti u kalup u kojem je ohladjena kora.
Ostaviti da se sve ohladi i stegne.
Po želji u nadjev staviti grožđice.
Kada se ohladilo ulupati slatku pavlaku i premazati preko torte.
Ostatak testa razviti pa izvaditi kalupićima razne oblike i ispeći keksiće kojima možete dekorirati tortu.
Ugodno.
Nema komentara:
Objavi komentar