subota, 16. svibnja 2015.

Torta od kuhanih jabuka

Torta od kuhanih jabuka


Sastojci:torta od jabuka Torta od kuhanih jabuka
  • 6 jaja
  • 50g cokolade za kuhanje
  • 4-5 komada petit keksa
  • 50 g sjeckanih oraha
  • 2 pudinga od vanilije
  • 4 kesice slaga
  • 1 l mlijeka
  • 100 g putera
  • brasno
  • secer
  • prasak za pecivo
Priprema:
Jabuke oguliti, isjeckati, poseceriti po zelji (1,5 kasika na jednu jabuku), preliti vodom i kuhati dok jabuke ne omekasaju. Ohladiti.
Kora:
Umutiti 6 zumanaca sa 6 kasika secera, 3 kasike brasna i pola praska za pecivo. Posebno umutiti 6 bjelanaca u cvrst snijeg i polako, mjesajuci varjacom, dodati zumancima. Sve lagano izjednaciti i dodati orahe, sjeckanu cokoladu i krupnije komade petit keksa. Sve izmjesati, izliti u pleh i peci koru na 175 stepeni, otprilike pola sata, a onda smanjiti temp. na 150 stepeni i susiti koru narednih sat vremena.
Fil:
Skuhati 2 pudinga u pola litre mlijeka, zatim serpu prekriti folijom da se ne uhvati korica na pudingu. U ohladjen dodati 100 g umucenog putera i 2 umucene slag pjene.Koru razrezati na dva dijela i filovati sljedecim redom: Prva kora + jabuke sa sokom (nemojte ih skroz ocjediti) + puding + druga kora + jabuke + puding i na kraju premazati sa dva slaga. Ostaviti da prenoci u frizideru.

Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova