Oni koji žive ili imaju rođake na selu, vjerojatno odmah mogu prepoznati zdravije žumanjak, odnosno domaće ili organsko jaje.
Naravno domaće kokoši razlikuju se od organski uzgajanih. U prehrani kokoši sa organskih farmi nema štetnih kemijskih komponenti ni hormona, nemaju ni ograničene uslobve kretanja.
Kokoške u konvencionalnoj proizvodnji su zatvorene u kavezima, a često se hrane koncentratom.
Žumanca organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje (na slici, prvo žumanjak), pa tako i sve što pripremite od njih (gibanice, pite, proje, kolači) ima jasno žutu boju. Ali organsko ili žumanjak koka sa sela može biti i svjetlije, jer sama boja žumanjka ovisi o vrsti prehrane. Ako se koka hrani kukuruzom i šeta dvorištem vjerojatnije je da će njihovo žumanjak biti tamnije. Ali ako se hrani samo kukuruzom i ne šeta, boja žumanjka biće svjetlija.
Bez obzira na boju, domaća i organska jaja obiluju beta-karotenom i omega-3 masnim kiselinama, a imaju veće količine vitamina A, B i E.
Nema komentara:
Objavi komentar