srijeda, 3. lipnja 2015.

Lješnjak gnijezda

LJEŠNJIK GNIJEZDA! ISTINSKI LJUBITELJI LJEŠNJAKA, BICE ODUŠEVLJENI UKUSOM OVIH nepečenih, SITNIH kolačića



























Sastojci:

- 2 dl vode
- 200 gr. secera
- 150 gr. margarina
- 100 gr. cokolade
- 150 gr. mljevenih pecenih lesnika
- 250 gr. mljevenog keksa
- Mljeveni lesnik, nutela
Priprema:

Staviti vodu, secer, margarin i cokoladu u serpicu pa na laganu vatru da provri. Skloniti sa sporeta i dodati keks i lesnike.
Kada se masa ohladi, vlaznim rukama formirati kuglice, uvaljati kuglicu u mljeveni lesnik a zatim palcem napraviti udubljenje na kuglici. Sipati nutelu u spric za ukrasavanje i puniti gnijezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade, po mogucnosti, preko noci.

Da biste ubrzali pripremu, smjesu za gnijezda možete staviti u zamrzivač, čim se dobro rashladi i počne se steže, izvadite je i kuglice će se bolje oblikovati. Ili, možete je napraviti nekoliko sati ranije, ostaviti u hladnjak i kasnije oblikovati gnijezda.


Posluživanje:


Gnijezda su lepsa ako se naprave nekoliko dana ranije, da se lijepo prosuse i stegnu. Zato, nemojte da vas iznenadi ako vam se učini da su meka prilikom oblikovanja, kad odstoje smjesa se fino stegne. Ja sam ih napravila uvece a tek sutradan punila nutelom. Ovo je velika mjera, od koje mi je ispalo oko 60 vecih lesnik gnijezda (velicine kao orah u ljusci). Mogu se prave iu posnoj varijanti, ukoliko se upotrijebi posna cokolada i za smjesu i za punjenje.

Napomena: ukoliko je nutela suvise cvrsta za istiskivanje iz sprica, mozete je malo ugrijati u mikrovalnoj ili na pari, da bi se lakse istiskivali, ali vrlo kratko, da ne bi bila previse tecna.


Nema komentara:

Objavi komentar

Moj popis blogova