Orijentalni slatkis


Sastojci:orijentalni slatkis Orijentalni slatkis
Prvo skuhati agdu od:
  • 2 case secera
  • 3 case vode
  • soka od jednog limuna
  •  kasikica ekstrakta od vanilije ili vanilin secera
Skuhanu agdu ohladiti.
Sastojci za tijesto:
  • 130 ml ulja
  • 150 ml tecnog jogurta
  • 1 jaje
  • 2 vanilin secera
  • oko 400 gr brasna
  •  1 prasak za pecivo
Priprema tijesta:
Od svih sastojaka umijesiti tijesto, razdijeliti na 2 dijela i tanko razvuci oklagijom u pravougaonik (uža strana oko 25 cm sirine).
Tijesto rezati na trake sirine 1,5 – 2 cm i namotavati na viljusku.
Sa viljuske polako svuci da se ne pokvari oblik (ima na narednoj slici kako se mota).
Kolacice stavljati u zagrijano ulje.
Kad porumeni s jedne, okrenuti na drugu stranu.
Gotovo i vruce staviti u hladnu agdu.
Ovaj recept sam pronasla na coolinarici recept gospodje Pavloska.
Prijatno!